Floarea se întorcea grăbită de la magazin. Răspundea automat la întrebarea „Undea-i fost”, pusă de cei cu care se întâlnea.
Intră pe la Măria, vecina ei, strigând de la poartă:
– Acasă eşti tu, Mărie?
– Ia, aicè-s în şură! Da’ care-i baiu’?
Floarea nu răspunde. Când ajunge în şură, începe să vorbească repede:
– Tu, amu vin de la coparativă. Mâine bagă ăştia combina în mălaiu’ de După Tău şi nu dau nimic, dacă nu-l culegem noi. Merem astară să ne-aducem batăr pântru galiţă? Ş-am auzât că badea Iuăn îi beteag. A sta şi el acasă la noapte, n-a bate hotaru’.
– Bine, merem! Pă la zăce?
– La zăce-s la tine. Să nu uiţi să te muruieşti pă faţă cu funinjine şi să-ţi iei nădraji.
– Şi tu să nu-ţi iei sac mare, să trebuiască să goleşti din el.
Floarea pleacă mulţumită. Ajunge acasă. Îs multe de făcut şi trebuie să le isprăvească iute: să adape vaca, s-o mulgă, să dea la porci… Când termină, se uită la ceas. Era numai opt şi jumătate. Până la zece mai este. E singură acasă. Bărbatul ei e la lucru, în schimbul de noapte, iar copiii-s la internat.
Dă drumul la televizor. Se aşează pe pat şi face cipcă. Nu-i place ce este la televizor şi-l închide: „Iară-s ăştia! Tăt umblă prin lume!” Continuă să facă cipcă. Cască. Se uită la ceas. Se ridică. Trage pe ea nişte pantaloni răi. Ia funingine de la sobă şi se mânjeşte pe faţă. În cap îşi pune un clop peste năframă. Ia sacul. „Da să ieu şi un dosoi? Oi pune săcuţul în el şi-oi vini mai uşor”. Închide uşa.
Măria o aştepta la poartă. Pe drum nu-i nimeni. E lună, se vede bine. Nu vorbesc. Ajung la calea ferată. Dincolo este tarlaua de porumb a ceapeului. De pe calea ferată se uită-n stânga, se uită-n dreapta. Nicio mişcare, e linişte. Intră în tarla şi încep să culeagă porumb. Îl culeg curăţat. Nu vorbesc. Din când în când se opresc şi ascultă. Nimic.
– Gata eşti, Mărie? întreabă în şoaptă Floarea.
– Gata! Hai să merem!
O voce groasă le îngheaţă inima:
– V-am prins! Puneţi sacii jos! În temniţă vă bag!
E şeful de post. L-au recunoscut. Floarea lasă dosoiul şi sacul jos. Ia dosoiul şi-l desface, în timp ce miliţianul le înjura de mama focului şi le ameninţa cu puşcăria.
– Ia să văd eu cam câte kile aveţi! Şi se pleacă să ridice un sac. Câte kile, atâtea luni o să luaţi!
N-apucă să pună mâna pe sac, că Floarea îi aruncă dosoiul în cap şi peste mâini. Măria sare şi ea şi-o ajută. Îl trântesc şi-l lovesc , în timp ce el înjura mereu. Cu dosoiul în cap şi tras peste mâini, trântit cu faţa în jos, abia putea respira.
– Dă-i una-n coaie, cât îl ţin eu, şi s-o ştergem.
Măria îl loveşte şi acesta urlă de durere. Ele o iau la fugă. Îl aud strigând:
– Mama voastră, vă prind eu! O să înfundaţi puşcăria pe viaţă!…
Au trecut calea ferată. Fug în continuare.
– Să n-aprinzi lumina, când ajungi acasă! zice Măria intrând în curte.
Ajunge şi Floarea acasă. Se spală pe întuneric, se schimbă şi se culcă. Mintenaş vine trenul de doişpe de la Baie şi-i vine bărbatul.
Dimineaţa, Floarea duce vaca la gule. La pod, în crucile drumului, şefa de echipă povesteşte cu Viorica. O vede pe Floarea:
– Ai auzât?
– Ce s-aud?
– Nişte femei îmbrăcate cu nădraji l-o bătut pe şefu’ de post.
N-am auzât nimic. Asară m-am culcat devreme. Da’ cum o făcut?
– I-o pus dosoiu-n cap şi l-o trântit jos. Da nici nu-i sigur dac-o fost femei ori bărbaţi, numa o voce i-o părunt că-i de femeie. Brigadira zâce c-o fost băut, aşè că n-a şti în veci cine-o fost.
Floarea se duce cu vaca mai departe, murmurând:
„Colectivu’ nost îi mare,
Cine fură ăla are!”
………………………………………………………………..
O întâmplare adevărată, auzită şi povestită de M.V.C.
Lasă un răspuns