Alfred IRTA: TILT (27)

Sigur, i-ar fi venit la îndemână să zică adevărul: „- Cu mine totul e ca întotdeauna. Lumea însă apare și dispare, năvălește și fuge de mine… Dă buzna și mă invadează, iar eu mă apăr… De s-ar opri o secundă, până îmi recapăt și eu respirația…” Nu era o metaforă. Sau era, dar numai în măsura în care viața lui, clipă de clipă, era o metaforă pentru apăsare, greutate, spaima de alunecarea prin necunoscuturi cotidiene și hipertrofiate. Sub el și în jurul lui se căsca mereu, știut în principiu, dar imprevizibil în concretețea evenimentelor, o rețea de gropi, grohotișuri, tuneluri, râpe abrupte și întunecate. Făcea o echilibristică obositoare, incredibilă, pentru a scăpa de glisări și a păși cu atenție pe marginile surpabile, fragile și înguste, dar asta nu era niciodată o garanție suficientă.

Dacă ar fi avut detașare suficientă, Mob ar fi putut vedea o lumină și un licăr de speranță i-ar fi clipit, pentru o secundă, în priviri. La urma urmei era un om în toată firea, mai aproape de bătrânețe decât de tinerețe… Faptul că ajunsese pânmă aici fără să se scufunde definitiv într-o altă obscuritate decât cea, pâlpâitoare, pe care o traversa, ar fi trebuit să îi îngăduie jubilația pasageră a triumfului măcar în treacăt, așa cum săgeată cerul o rândunică. Dar Mob era prea supersițios pentru așa ceva. Își spunea că nu poate ști dacă o cât de mică relaxare a propriilor hățuri nu ar fi echivalat cu pierderea definitivă de sine. Căci rațiunea, măsurătorile mentale, aplicarea de scheme învățate sau inventate în modul tău de a fi nu sunt decât obstacole în calea băltirii și risipirii de sine, poduri peste obscuritatea extremă cu tentațiile ei, salturi peste laxitate, permeabilitate, dizolvare…

Eroismul nu este curajul, bravura, ofensiva. Eroismul e rămânerea pe loc, precauția cu care, totuși, continui, prăbușirea pe care o traversezi încercând să îți reglezi respirația. Eroismul e imolarea de viu, ticăitul ordonat al inimii cu pământul deasupra ei. Sau orice altceva decât se crede.

(va urma)

Anunțuri
Published in: on 16 Iunie 2012 at 9:43 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/06/16/alfred-irta-tilt-27/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: