Alfred IRTA: TILT (25)

Nici în prezent nu avea un răspuns la aceste dileme. Și, deși studiase pe rând un pic de sociologie, apoi, intens, vreme de ani și ani, cu tot cu specializarea aferentă, medicina, și încă, pe cont propriu, psihologie și psihiatrie cu toptanul, Mob nu găsise suficiente argumente nici de o parte, nici de alta, nici ici, nici colo.

Oamenii învață, în general, din motive diverse, se știe: unii vor recunoaștere și diplome, alții dintr-o sete dezinteresată de cunoaștere, din dorința de autoperfecționare, datorită stimulării lor cu bani și cu burse, pentru că li s-au promis poziții importante în societate… Dar Mob studiase mereu pentru că făcea parte din acea mică categorie de inși care vor să afle neapărat ce li se întâmplă, ce e cu ei, încotro se îndreaptă și de ce sunt așa cum sunt. Pentru el era vital să recupereze cu mintea ceea ce simțurile și sufletul îi transmiteau că ar fi o dereglare majoră – alcătuită dintr-o serie de dereglări minore, poate, dar sâcâitoare -, după hachițele căreia trebuia să își organizeze viața clipă de clipă.

Până să ajungă să aibă, ca atâta lume, preocupări așa-zicând neutre, de cunoaștere pură și dezinteresată, de exprimare de sine artistică sau sportivă din pura plăcere de a face ceva, el trebuia să rostogolească din greu un bolovan pe care îl purta pretutindeni cu sine, asupra lui; un pietroi strivitor, incomensurabil, când mai mic, când mai mare, însă mereu peste puterile lui, dându-l cu capul de toate suprafețele grunjoase și aspre întâlnite în cale, parcă.

Viața lui însemna, datorită acestor poveri uriașe, mai mult decât pentru alții un spital, un lagăr, o mizerie perpetuă și incredibil de inventivă, o alterare veșnică a condiției lui de aspirant la propria demnitate, egală cu a celorlalți. Și asta cu atât ami mult cu cât în exterior, lucrurile „mergeau bine”; făcuse, adică o școală cu regim normal de învățătură, și nu una „specială”, urmase o facultate, fără a avea dificultăți majore de trecut în studiul materiilor, obținuse o diplomă universitară (pe vremea aceea asemenea document mai însemna încă o valoare recompensabilă social prin poziție și respectabilitate, dar în primul rând printr-o slujbă).

Published in: on 12 iunie 2012 at 10:58 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/06/12/alfred-irta-tilt-25/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: