Alfred IRTA: TILT (18)

Ce se spune aici se verifică în chiar aceste pagini. Privirea celui care scrie decupează, capricioasă ori vigilentă, cum o fi, două singurătăți de facturi diferite. Una e a lui Mob, plimbărețul care dă ture câțiva pași mai încolo, alta, este clar, a băiatului de la masa apropiată, așteptând în fața unui pahar cu răcoritoare sosit pe neașteptate.

Nimic nu s-a petrecut, în fapt, pe bulevardul Eroilor, în intervalul de câteva secunde pe care narațiunea îl dilată, alergând în toate părțile. A trecut pe deasupra Clujului o cursă aeriană, împrăștiind sub formă de pulbere fină o ploaie de kerosen, e adevărat. Ea se va depune în oasele locuitorilor pe nesimțite, unii vor trece peste asta, alții nu, căci sunt și alte toxine care îi cutreieră și se adună undeva, dar deocamdată locuitorii lucizi ai orașului constată cu satisfacție doar că aeroportul internațional de aici nu stă degeaba, ci este o poartă spre lume.

Există însă și alte porți, mai puțin poluante și poate mult mai puțin frecventate. Dar asta nu poate fi o problemă pentru nimeni. Este ca și cum s-ar reproșa capitalelor lumii occidentale că au câte unul sau chiar mai multe arcuri de triumf pe sub care, se secole, nu mai trece nimeni. Faptul că pașii ostașilor, sandalele sau bocancii acestora, au încetat să traverseze pe sub boltirea aceea simbolică nu este, în nici un caz, dovada că porțile pe care le reprezintă și-au pierdut orice rol și că nu mai folosesc la nimic. Să fie așa, în epoca cinică și pragmatică în care mulți dintre noi trăiesc, construcțiile respective ar cădea, fără drept de apel, una câte una, pradă edililor întreprinzători, gata să procure noi spații intra-urbane cetățenilor veșnic nemulțumiți de aglomerația pe care o adoră. Cu toate că zilnic sunt suprimate diverse clădiri și chiar spații verzi, nimeni nu se atinge de nodulii sacri pe care îi reprezintă arcurile de triumf. Destul de ciudat, nu?

Chiar dacă ar fi așa, un lucru este evident: există porți și porți, după cum există funcționalități și funcționalități.

(va urma)

Reclame
Published in: on 3 Iunie 2012 at 11:49 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/06/03/alfred-irta-tilt-18/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: