Alfred IRTA: TILT (12)

Mob însemna, așadar, pentru unul Mihai, pentru altul Orlando, iar pentru al treilea Beran, numele lui întreg putând fi reconstituit, astfel, de către oricine. Adevărul adevărat este însă că pe nimeni nu interesa în acel moment fizionomia întreagă a acestui nume, fiecare mulțumindu-se cu un cap, un picior sau un tors de statuie, exact conform dialecticii care a împins lumea modernă să adore fragmente de statui grecești și romane aproape mai mult – și în mod autonom – decât întregurile lor reconstituibile. Domnul Mihai Orlando Beran din actele oficiale era însă pentru cunoscuții lui, mai apropiați sau mai îndepărtați, pe scurt și cu maximă simplitate, Mob. De ce așa și nu invers, de ce nu Bom, era o poveste pe care câțiva, puțini, nu o ignorau, dar majoritatea nu se gândea la ea. Dacă l-ar fi masionat bombele sau bombardamentele, Mob ar fi putut fi, eventual, strigat Bom. Dar inițialele lui se întâlneau mai curând cu bucuria deținerii unui telefon mobil. Nu e vorba, se mai credea că Mob are de a face cu mobilitatea, frenezia greu de stăpânit, incapacitatea de oprire într-un loc, pentru mai mult timp (cel puțin în spațiul public) a acestui om. Dar cunoscătorii de engleză preferau să vadă în asta însemnul – stigmatul? – mulțimii. Și într-un fel, până și aceștia aveau dreptate. Nu se află Mob, chiar în acest moment, în mulțimea, nu foarte densă, dar nici rarefiată, care brăzdează în toate părțile, bulevardul Eroilor?

(Licența nu îmi aparține mie, ci municipalității: o curiozitate a Clujului este că una dintre străzile centrale cele mai scurte – și nu foarte late – a fost proclamată, din nevoi de reprezentare, pesemne, drept… bulevard, fiind, cine știe, cel mai scurt bulevard din geografia urbană a țării… Un record demn de înregistrat în Guiness Book, dar la care nimeni nu se gândește ca la ceva premiabil.)

Scurt sau lung, pe moment bulevardul numit al Eroilor îl avea în mijloc, ca pe un punct dinamic, dar oarecum stabil, totuși, pe numitul Mob, prins într-o mecanică a umbletului lui ezitant, fără preocupări de coreografie geometrică, dar mișcându-se într-o cvadratură a cercului pe care numai cineva dotat cu un binoclu și urcat într-o turlă ar fi putut-o intui…

(va urma)

Anunțuri
Published in: on 23 Mai 2012 at 9:05 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/23/alfred-irta-tilt-12/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: