BOKIA 2: Cap. 36. În pas cu progresul

În vremea scălâmbăielilor și prostelii de la primul templu, în cel de-al doilea își făceau de lucru sacerdoții Tolbas și Repülö, cum am stabilit deja. La ăștia, deși aceeași, direcția de înaintare era cu totul alta. Pentru că, vorba ceea: una e plăvanul, alta Fleacticanul.

Într-adevăr, de când bunul Dumnezeu atotstăruitor și atotîndurător a prăbușit peste omenire nu doar alfabetul morsei, ci și radioul, televizia, tembeliziunea – care nu e tot aia, că are o definiție foarte înaltă și e tot mai plată, s-o agați în cui, nu alta -, noile media, noile noi media, ca și telefonia mobilă, radarul, flașneta și alte perversiuni asemenea, ca să ne încerce, marea lui cetate de câteva sute de metri a devenit, din loc de pelerinaj, loc de exhibiționare turistică. Pentru treburile serioase nu se mai mergea la vârful ierarhiei amplasat în dispozitivul de palate respectiv, ci se trimiteau esemesuri direct la Sâmpetru, după cum bine arăta o reclamă la notbucuri.

Cum și Tolbas și colegul lui Repülö serveau ideea că adevărurile vin de la șeful lor direct, biserica lor se umpluse de ecrane pe care litere de neon anunțau psalmul zilei, tema predicii și expuneau clar numele celui ce trebuia votat la următoarele alegeri locale spre a ține partea cultului lor în chip indubitabil. În dosul mesei de altar deciseseră, cu îndrăzneală și pasiune estetică, să instaleze nu vreo făcătură barocă valoroasă și de mare artă, ci un – surpriză! – alt ecran, un hăumcinema, pe care, programat electronic, rulau toate reprezentările fabuloase din lume ale lui Christ, pictate și sculptate de maeștri.

(mai vine, mai vine)

Anunțuri
Published in: on 22 Mai 2012 at 9:57 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/22/bokia-2-cap-36-in-pas-cu-progresul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: