Alfons IRTA: TILT (9)

Totuși, imperiul fantasmatic pe care îl stâpânea Mob – sau în puterea căruia se afla el – era destul de bine camuflat de ochii celorlalți. Pentru mulți el era o prezență pitorească, poate un excentric, dacă nu cumva un schizofrenic nerevelat; o figură particulară, oricum, pe care nu o treceai cu privirea, ci mai degrabă o urmăreai cu un distrat amuzament…

Gesturile lui, modul în care pășea, felul cum privea și, mai ales, smuciturile din ceafă care, uneori, învingeau și ieșeau la suprafață, manifestându-se în toată splendoarea îl făceau să semene cu unele păsări mai mari sau mai mici care umblă precum Charlot, ridicol și sacadat, dar stârnind empatie, care iubesc efectele pe care se bazează succesul desenelor animate și care, în general, nu socotesc că umorul este una dintre plăcerile vieții de care ar trebui să ne privăm.

Apariția lui Mob pe o stradă principală, din centrul Clujului, la o oră de circulație relativ ridicată, era deci un fapt ocolit de banalitate, dar nici suficient de excentric pentru perturbări majore. Drept care, fluxul trecătorilor se manifesta nestingherit, deși ochii stăuiau câteva secunde asupra acestui plimbăreț negrăbit, parcă, de nimic important.

Desigur, întrebarea care se pune este dacă asemenea intersectări pot prilejui cuiva satisfacții sau sunt necesar a fi socotite mai degrabă niște parazitări ale retinei, niște elemente de „zgură” a zilei, detalii minore de șters cu buretele din amintire și din conștiință… La asemenea preocupări, diferite societăți pot răspunde în moduri foarte diverse. Cele mai atente cu firea și nevoile omului vor fi mereu mai pregătite să spună că prezența lui Mob conta, chiar dacă nu într-o ordine ușor de elucidat. Ba, mai mult, că ea trebuia și merita să fie ocrotită, fie și prin păstrarea tăcerii și a distanței. Alte societăți, mai milităroase poate, cu un cult mai precis al ordinii și al disciplinei, ar putea deplora prezența unor inși bizari pe străzile patriei lor, solicitând latent, în surdină sau cu toată puterea „curățirea” străzii de asemenea prezențe și internarea lor spre tratare în ascunzișurile mecanismelor administrative și de sănătate care întrețin lumina zilei neîntinată.

(va urma)

Reclame
Published in: on 21 mai 2012 at 11:23 am  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/21/alfons-irta-tilt-9/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: