BOKIA 2: Cap. 32. Procedura

Pe când să iasă tropăind cu sutana în mâini din curtea locului de muncă, numai ce auzi un tropăit și mai alert din spatele lui. Când să facă pirueta cuvenită spre a vedea cine se ia la întrecere în alergări cu el, popă dădu nas în nas și burtă în burtoi cu șeful direct, părintele ieromonah. „– Auzi,” începu acela, „m-am gândit să te prind din urmă să te zoresc. Vino îndată ce ai comandat de-ale gurii înapoi, fiindcă vreau să câștigăm timp…” „– Așa fac, sfinția voastră, dar cum să câștigăm timp?”, vru popișteanul mai jun să afle. „– Păi după ghicitul în cărți, poate îi tragi tu un procedeu…” „– Cui?!”, întrebă el mirat, de parcă n-ar fi fost clar cui. „– Sfântului Sisoe, Doamne iartă-mă!”, îl lămuri nerăbdătoriu foarte Ieromonahia Sa.

Lui Exorcilă parcă nu-i venea să creadă… Să-i aplice un procedeu popii-controlor? Se temea să nu se fi îmbătat de cap șeful, fiindcă obișnuia să nu prade vinul de împărtășanie rămas în caliciu, dându-l ușor, grațios, pe gât înainte de a dezbrăca straiul de țeremonie. „– Nu pricepi, sfinția ta?”, se miră Șeful. „Câștigăm timp și puncte…”

Asta cu punctele omul nostru o văzuse cu ochii lui la un concurs popesc de Peste Gârlă, unde cultul strămoșesc bokiot era de import. Asistase la un concurs de mare artă, pus sub semnul devizei ”Sluba scurtă, spor aduce!”. Provocarea era să scurtezi la maximum slujba duminicală și să o poți face competent oriunde, oricând, rămânând, în același timp, canonic. Câștigase unul Iordan Silvoidiotiseanul, care scosese în fața comisiei un breloc ce înfățișa în diptic două dintre icoanele de referință, în plastic cu suprapunere de carton intens colorat  în toate nuanțele necesare, și fornăise scurt, dar răspicat: „- Alee-luuuu-iaaaaaaa!…!, doborând toate recordurile.

(vine și următorul)

Published in: on 19 Mai 2012 at 6:12 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/19/bokia-2-cap-32-procedura/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: