BOKIA 2: Cap. 30. Becap de circumstanță

Pentru ca să vin înapoi la arzătoarea cestiune a inspecțiunii țin a preciza că în unele situații ceea ce nu se întâmplă e la fel de important ca și ceea ce se petrece (mai ales când se petrece!). Că nu degeaba popimea din altar luase măsuri riguroase pentru ca inspecțiunea patriarhală a vicarului din Curești să se continue printr-o petrecere.

Acum, după ce gânditorul bokiot Costache Boica a zis că trecerea – petrecerea e ca lumea, fără legătură cu cheful, matoleala, partiul, buliul și alte forme de destrăbălare majoritară, cuvântul petrecere a dobândit în urechile întregii snobilimi simptome acute de filozofie la purtător. A-i pregăti, așadar, lui musiu T. oarece tratații vizavi de vizavarză – fără aluzii la viza transoceanică, pe care n-o pupă bokioții, cu tot cu politicienii noștri, în veci pomenirea! – echivala cu a-l introduce în școala sabatică de vineri și duminică în mână cu ceasloave în toate limbile moarte și prestigioase ale religiilor. Nici măcar cei mai docți dintre docți n-ar fi refuzat o asemenea întărire a cunoașterii proprii, și era de sperat că nici popică cel spilcuit nu o va face. De aceea, Exorcică țâșni pe vârfuri către locul unde creditul bisericimii era nelimitat între o lună și alta, adică la birtașul învecinat, pentru a vedea cum mai stă chesatiunea.

De cum ieși, îl lovi peste fălci fleșcăiala estivală a amiezii, punându-i plumb în picioare, sudori la subsiori și clei în gânduri… Dar preoțescu nu avea de ce se înfrâna. Și de-ar fi venit asupră-i urgiile gloatelor de împielițați, misiunea lui era sfântă, masa trebuia așternută cum se cuvenea.

(mai vine, mai vine)

Reclame
Published in: Fără categorie on 15 Mai 2012 at 5:56 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/15/bokia-2-cap-30-becap-de-circumstanta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: