Alfons IRTA: TILT (4)

Pe moment, Mob căuta, deci, să facă loc în „împrejurimi”. Bulevardul Eroilor – o stradă parcă numai cu puțin mai lungă decât lată, cu vreo patru dintre cele șase benzi de circulație organizate ca spațiu pietonal, acoperit de mese, scaune, umbrele, pătrățele cu copaci anemici și tineri, mai mult alibiuri pe obrazul municipalității, îl incomoda. Nu foarte tare, și nu mai mult decât de obicei. Mult mai enervante i se păreau imaginile, reminiscențele visate.

Știa din alte dăți că, odată scăpat de ele, asupra lui se vor năpusti gândurile. Așa încât, în virtutea acestui fapt, prefera, cumva, să stea în preajma acestor reminiscențe nesuferite, „agățat de ele”. Ceea ce trebuia să vină era și mai incomod.

De fiecare dată când, epuizate de înțeles și devenite simple „coji” ale unor imagini mai înainte vivace și încărcate emoțional, săgețile onirice se toceau, subțiindu-se și căzând, mai apoi, într-un hău fără fund, în mintea lui Mob creșteau alte tulpini viguroase, mult mai redutabile. Dintr-un motiv care nu făcea obiectul căutărilor lui solitare, pe ecranul interior creșteau scene de o mare violență. Era mereu speriat de ele, ceea ce îi afecta și mersul, făcându-l șovăielnic, cauzându-i opriri bruște, constrângându-l la o mimică perplexă și la gesturi tahicardice.

Uite, era suficient să lase o clipă ușor întredeschisă portița gândului, amânând reîntoarcerea la răsucirea visată, lipsită deja de sens, dar continuând să se manifeste obsedant, în virtutea unei forțe dinamice încă neînfrânte, pentru ca, îndată, gândul agil, numai în aparență încremenit în așteptare, să se ridice pe labele dinapoi și să își scânteieze colții. Dacă trecea pe lângă o clădire cu un fronton ornat cu figuri, acestea prindeau o viață neliniștitoare, amenințând să i se arunce în cap și să îl spulbere cu toată puterea lor mitologică. Și mai puteau veni, cu același elan, și bucăți de cornișă, frontoane, sau baldachine cu era cel din preajma cinematografului „Victoria”…

(va urma)

Reclame
Published in: on 14 mai 2012 at 10:21 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/14/alfons-irta-tilt-4/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: