BOKIA 2: Cap. 26. Simbolicească deslușire

„– Ce altceva?! Fă-mă să înțeleg…” „– Culoarea…” „– E verde.” „– Așa, și?” „– Verde e și vița de vie…” „– Perfect! E culoarea vieții vegetale care renaște neîncetat…” „– Cum renaștem și noi întru Mântuitorul nostru…” „– Părinte, astea sunt generalități…”, zise cu o anume nerăbdare oaspetele, deși de-acum lămurit cu privire la sensul simbolic al fițelor și insistențelor ploconicești. „– Deh, Maica Domnului așa își revelează darurile…” „– Mda, știu. Dar numai atât?” „– Păi… ce mai vedeți?” „– Uf, ce mai văd, ce mai văd…”

Dându-și seama că nu e prea indicat să întindă coarda la infinit, făcând pe profesorul cu superiorul lui, ghicitorul în dodii o luă pe scurtătură: „- V-ați uitat bine la figura din carte?” „- Da. Voi fi fiind chiar eu?” „- Asta e sigur. Dar cum anume?!… Jumătate cu capul în sus, jumătate cu capul în jos. Trecutul și viitorul. Din el se recompune prezentul și în el se resoarbe… Viitorul e cel care vine” „- Deci voi fi!” „- Dapăi cum alfel?!”, scăpă Ploconius o vorbuliță bokiotă cu un anume iz neaoș, infuzând autenticitate în peisaj fără să i-o fi cerut cineva.

Între timp, pe după Porțile Împărătești pe care profesorul Todincă – ce făcuse clasice la fără frecvență, dar și la fără lectură – le numea Portas Imperatori, Ăl Mare îl împinse pe Ăl Mai Mic să iasă prin spate și să o taie vizavi, spre a se chivernisi de-o ciorbuliță de bortă, o țuicomicină care palincă se numește și niscaiva prospătură de-a locului afumată încă din iarnă. Nu poți lăsa inspecțiile, orice ți se strecoară în ureche, neonorate și nechivernisite cum se cuvine.

(va urma, pentru ca să continue)

Anunțuri
Published in: on 11 Mai 2012 at 12:42 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/05/11/bokia-2-cap-26-simboliceasca-deslusire/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: