BOKIA 2: Cap. 12. Laudă profesională în stil popular

Iar acum, când anii s-au mai scurs un pic – nu din cale afară, totuși -, Ștoiu ajunsese secretar al Înaltului Sforici și era cu atât mai frumoasă legătura prietenească și ecumenică stabilită între el și Ploconiu.

Cu asemenea antecedente și atuuri, includerea lui în echipa ieromonahului Iorgomit era nu doar inspirată de Sfântul Duh, ci și o bună politică de cadre sau, cum li se spunea de când cu Răsturnica cea Mare, cu resursele umane.

Ploconiu Baci avea enoriașele lui încă din primele zile, dar era bine instalat într-o faimă personală chiar dinainte de numirea pe post. Vicarului episcopal îi ghicea în Biblie, ajutat de o cheie, în toate problemele, ceea ce a explicat numirea lui urgentisimă în parohie, chiar înainte de a se dumeri ceilalți competitori la post. Deși unul dintre ei făcea levitație peste cozile la salam și ajutoare venite din străinătate, fusese preferat tot el.

Însă ghicitul în cărți de șeptic – putea și în alea de tarot, dar acolo, din pricina figurilor pictate, era floare la ureche, pe când aici, printre ași și ghinde, tobe și verde, nu era la fel de simplu – era marea lui putere menită să îi descătușeze ambiția. Și ori că îi menea viitorul babei Rafila a lui Floca, fie că numai i-l descifra mai dinainte, cert este că avea o clientelă în expansiune. Veneau doamne și matroane, zeițe cu fițe și vădane cu castane (din cele comestibile), apăreau patroni și poltroni, oameni cu șuncă și oameni fără bucă, fiecare cu o damigeană, o curcă grăsană, câte o țuiculiță, chiar și-o pușculiță, sau vreun grăsunel grohăind nițel… Mă rog, veneau oamenii cu nevoi – dar nu nevoiași – la părințelul Baci. Pe ușa din spate, numai miere și lapte. Pe ușa din față, cu flori și verdeață.

(va urma)

Published in: Fără categorie on 27 aprilie 2012 at 5:20 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/04/27/bokia-2-cap-12-lauda-profesionala-in-stil-popular/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: