BOKIA 2: Cap. 11: O partidă ca lumea

A ajuns astfel, micul seminarist Ploconiu, într-o casă conspirativă unde „ăilanți” ținuseră slujbulițe duminicale la vreme de interdicție comunistoidă, iar acum lăsau elevii săraci să locuiască, pe durata studiilor, pentru o chirie modică. Tartorul era un băiat deșirat, cu constelații de coșuri pe ceafă și câteva pe restul feței, căruia i se spunea Ștoiu. La el priveau cavalerii credinței cu deplină încredere, fiindcă atunci când trântea cartea, din ea săreau scântei și jerbe, ba îi mai și trântea câte o vorbă italienească prestigioasă, precum „- Cribbio!”, „- Porca Troya!” sau „- Caccia di cacaccia!”.

Meciul a fost strâns, cum se cuvine între frații de aceeași credință, fie și de obediențe diferite. Când bătea unul, când bătea celălalt. În spatele lor, cele două găști de studioși cu caș la gură, pariau, își aplicau penitențe corporale sau colectau bănetul în șepci, în timp ce protagoniștii confruntării, ba se dezechipau, ba se echipau la loc, în funcție de rezultatele fiecărei runde.

În cele din urmă, se strămutaseră de atâtea ori pițulele și articolele vestimentare, încât Ștoiu purta spre dimineață niște nădragi scurți, împrumutați de la careva dintre țuțerii lui, un cojocel de blăniță bihorean, cu înflorituri populare, scos cu prilejul celei mai dramatice crize la poker, de proprietarul unuia dintre paturi și un fulgarin ros, dar negru, care să îi acopere negreața maieului. Dar și Ploconiu își reglase garderoba, intrând acum în niște șlapi cu cel puțin cinci numere mai mari, purtând la gât o năframă înflorată – care-i purta de noroc lui Vasî, omul lui de susținere – și nădragii uriași, legați sub grumaz, ai lui Ștoiu… Nu s-a știut niciodată cine a ieșit mai câștigat după noaptea aceea de pomină, dar cert era că între cele două armii ale credinței s-a stabilit un respect fratern pe care nici slujbele vlădicului nu l-au mai putut spulbera.

(va urma)

Published in: on 26 aprilie 2012 at 10:34 am  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/04/26/bokia-2-cap-11-o-partida-ca-lumea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: