BOKIA 2: Cap. 8. Iaduuul…

… din clar-obscurul igrasios se întruchipau, cu fețe luminate de jos în sus de o lanternă, doi draci stacojii, cu coarne fioroase și dinți din boabe de fasole, apucând de mâini sau de picioare, după caz, pe păcătosul sau păcătoasa nimerită acolo. Uneori respirau cam greu, fiindcă abia ce dăduseră jos echipamentul regulamentar bisericesc, deghizându-se și luând chipuri de îngeri căzuți pentru unicul scop de a-l întoarce pe cel căzut în greșeală la practici religioase mai canonice. Săracul moș Laie, clopotarul, și Ghiorghiță crâsnicul, amândoi vecini cu sfântul monument cultural, făceau asta cu trudă, dar și cu abnegație.

Târând victima viitoarelor penitențe trei pași mai încolo, cu fereală, spre a nu-i pricinui ciocnire împovărătoare cu țevile de calorifer, o trânteau pe un scaun, îndemnând-o cu hârâieli să… „- Ia, mă!”… „- Trage o dușcă…” Dacă, din cauza buimăcelii, femeia sau bărbatul întindea mecanic mâna către punguța cu bomboane sau către sticloanța de Coque-de-Colaps, popa sărea cu gura către persoană, căci viclenia era că se deda la pogorârile printre drăcoși numai în post. Totul se baza pe legea conform căreia acela care a făcut va mai face, iar pe urmă va recidiva. Semn clar era, deci, că mâna întinsă către dracii improvizați ai iadului de sub biserică însemna că acasă, nevăzut de nimeni, omul ținea postul ca fetele scurse către discoteci și parti-uri.

Era treabă nasoală, de netrecut cu vederea, drept care răscumpărarea se dovedea aspră, dar bine chivernisită de ieromonah, în numele unor prințipuri și valori mai înalte.

(va urma)

Published in: on 23 aprilie 2012 at 9:23 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/04/23/bokia-2-8-iaduuul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: