BOKIA 2: Cap. 4. Nimicul ca activitate socială

În fine, sub cocoșul de tablă se desfășura o hală de lemn în care muncitorii constructori se făleau că n-ar fi bătut nici măcar un cui metalic, fiindcă asta ar fi putut împiedica și obstacula dreptul la liberă levitație al enoriașilor. Sacerdotul oficia în sacou sobru, dar fără veșminte lungi pe deasupra, semn al modernității afișate, în pofida faptului că el și oamenii din aceeași tagmă cu el recomandau instinctiv o anume prudență enoriașilor în fața păcătoasei modernități. Oricum, omul, care se numea Jacob Poplatek, avea ambiția să îi vadă prosperi și burduhoși pe toți oamenii din arondismentul lui bisericesc, din motivul simplu că omul mulțumit nu îi poate da lui bătăi de cap și, în plus, poate scutura teșchereaua în cutia milelor fără proteste inestetice.. Las’ că nu-i rău nici astfel!

Astfel, la ora amiezei bokiene gonflată de căldură leșioasă, preoțimea era la datorie, și nu la iahnie, Domnul să îi ție (că doar nu mie)!

Acum, se poate întreba oricine ce făceau toți cei aflați la datorie în sfintele locașe de recentă construcție. Precum toți ceilalți bokieni – deși numai ei înșiși în virtutea meseriei -, acești excelenți cărturari făceau… nimic. Există nimic și nimic, nemaivorbind de faptul că unii îl fac, iar alții, tocmai că nu îl fac. A face nimic e mult mai greu decât să nu faci nimic. Aflarea în treabă este numai una dintre expresiile care descriu activitatea producerii nimicului în câmp social. Mutarea unor obiecte de ici acolo, îmbrăcarea și dezbrăcarea unor straie speciale, turele printr-un spațiu în care nu se modifică nimic fundamental sunt câteva semne ale producerii efectului de nimic în câmpul acțiunii societale. Ei bine, fără să se fi înțeles între ei, toți sacerdoții respectivi produceau la ora respectivă efecte de nimic consonante nu doar cu restul preocupărilor bokiene, ci și cu natura meseriei lor.

(va urma)

Anunțuri
Published in: on 20 Aprilie 2012 at 8:19 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/04/20/bokia-2-cap-4-nimicul-ca-activitate-sociala/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: