BOKIA 2: Cap. 3: Ding-dong și dong-ding

La ora regulamentară a arșiței, în care Bokia, sub soare, a înțepenit în leneviile amiezei, lăsând pe seama celor mai flețe păsări, vrăbiile, dreptul la agitație celestă, dându-le undă verde pentru operațiunea „frii scai”, dacă le țin aripioarele, pe strada Jaluzeanu, către stația „Smerita” pentru Apă și Refacere, cele trei biserici aproape învecinate se apucară să dăngăne din clopote. Cel puțin două dintre ele făceau, în orice caz, asta, pe cea de a treia stând cocoțat, în chip de giruetă, un cocoș de tablă coclită care, probabil, cânta în sinea lui. Primul dintre monumentele de cultură ecleziastică, după cum erau ele numite înainte de Marea Răsturnică, în nomenclatoarele oficiale ale regimului tovărășesc al lui nea Ceașcă, aparținea cultului patriotic și majoritar al Dreptei Credințe. El îmbina lipsa de stil arhitectonic cu o arhitectură a bunului gust de mare discreție, fiind văruit pe dinafară ca lipiturile de pământ de odinioară, și etalând o nobilă incapacitate de a ține linia dreaptă în direcția susului. Aici păstorea popa Păstorel, mâna lucrătoare a înaintemergătorului său ieromonahul Pecurar Iorgomitul, ajutat fiind și de părințelul Ploconiu Baci. Toți trei urmau rânduielile canonice ale cultului și făceau cinste cinului lor, ținând bune relații cu vecinii ecleziaști aflați în fruntea altor turme, concurente.

Imediat alături, la două case și un teren viran distanță, urma Biserica Universului, mai înaltă cu 2,75 metri decât prima și slujită de doi oameni de bine, în veșmintele Domnului, părinții Tolbas și Repulö. În timp ce primul, gras și îmbujorat, afișa mereu indignarea minoritară pe figură, cel de-al doilea, palid dar robust, părea un luptător de vocație silit de strașnice legăminte să simuleze iubirea frățească.

(va urma)

Published in: on 19 aprilie 2012 at 8:36 am  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/04/19/bokia-2-cap-3-ding-dong-si-dong-ding/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: