Dan Gulea: Despre silenţioasele preocupări ale intelectualilor lui Băsescu. Aceleaşi cazuri

Un final trebuia realizat. Echipa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti decide să se retragă din concursul de cultură generală organizat de Editura Humanitas, avînd în vedere precaritatea întrebărilor formulate de dl Andrei Cornea, precum şi girul pe i-l acordă în mod nemijlocit şi tacit dl Gabriel Liiceanu.

Intelectualii dragi ai lui Băsescu nu au făcut decît să îşi trimită, sub nemijlocita protecţie a anonimatului, une porte-parleuse (dacă există cumva termenul…), care să discute pe cîteva forumuri la întîmplare, crezînd că toată lumea i se adresează.

În afară de acest motiv, nu putem trece peste o evidentă relaţie de apropiere care există între coordonatoarea concursului şi cea a echipei liceului „Caragiale” din Ploieşti; argumentul de două rînduri şi jumătate de pe siteul concursului este că echipa „Caragiale” nu a putut participa vineri 17 februarie din cauza înzăpezirii concurentelor. Fals.

Coordonarea „Caragiale” a fost execrabilă, pentru că au fost făcute afişe cu doar două nume de concurenţi din trei, ca şi cum (als ob, ca să se înţeleagă…) echipele ar fi avut doar doi membri. E clar că pe cei de la „Caragiale” nu i-a interesat participarea. (Ca să nu mai zic de micile discuţii din etapa din decembrie, la care a asistat şi coordonatoarea concursului, insistînd pentru modificarea structurii echipei „Caragiale” în afara termenului reglementat şi deci pentru încălcarea regulamentului conceput chiar de Humanitas, de fapt o încercare de schimbare a regulilor în timpul jocului).

Al doilea argument pentru falsitatea aserţiunii de pe siteul concursului este o confuzie a celui (sau mai degrabă celei) care a scris că, citez din versiunea consultată pe 2 martie 2012, „Elevele (s.m., D.G.) care formau echipa acestui liceu sunt izolate” etc.

Nu erau eleve, ci o elevă şi un elev.

Al treilea argument este că înzăpezirea nu a însemnat izolare în Prahova în ziua concursului pentru nici o localitate limitrofă Ploieştiului (demonstrabil prin comunicate oficiale şi prin presă).

 Ţinînd cont şi de întrebările pe care le-am adresat în urmă cu cîteva zile, la care intelectualii dragi lui Băsescu (şi ei lui!, ar zice copchilul universal din noi toţi) nu au putut răspunde (decît poate printr-un entremetteur), le transmitem textul de mai jos. Plecăm deci dintr-un concurs dubios de pe locul 7 din 22 de participanţi, dintr-un concurs unde am tolerat poate în mod exagerat atitudini îndoielnice.

Domnule Director Gabriel Liiceanu,

  Avînd în vedere precaritatea întrebărilor formulate în etapa a III-a, „Grecia antică”, din 17 februarie 2012, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti decide retragerea echipei din concurs, în semn de protest faţă de imaginea deformată pe care autorul întrebărilor o crede implicită elevilor şi şcolii româneşti.

 Credem necesar ca decizia noastră să fie comunicată tuturor participanţilor, motiv pentru care vom trimite acest mesaj şi celorlalte echipe, în mod public şi privat.

 

Cu sentimente fireşti,

 prof. Gabriel Ţaga, directorul CN „Mihai Viteazul” Ploieşti,

prof. dr. Dan Gulea, coordonatorul echipei liceului:

Rizea Cerasela, cls a XII-a

Popescu Elena, cls. a XII-a

Şulţ Luiza, cls. a XI-a

Published in: on 2 martie 2012 at 9:48 pm  Comments (2)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/03/02/dan-gulea-despre-silentioasele-preocupari-ale-intelectualilor-lui-basescu-aceleasi-cazuri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa, îmi spun tot timpul:„e România,nu trebuie să ai pretenţii”, însă de la concursul ăsta chiar am avut. Îmi placea editura Humanitas şi nu o puteam considera altfel decât serioasă.
  Cât despre ce s-a întâmplat la concurs, am învăţat multe pentru că am fost plimbate prin trei subiecte diferite şi complexe – avem şi cărţile de la etapa a patra, lucru care mă bucura.
  Apreciez atitudinea domnului profesor Gulea care a dovedit că s-a implicat complet în micuţa noastră dramă şi nu a renunţat pur şi simplu.

  Luiza

  • Prin multe din cărțile pe care le scoate, Ed. Humanitas m-a făcut, în anii de când există, să îmi spun tocmai invers că deși există și atâtea lucruri contestabile, o editură ca aceasta te face să crezi că poți descoperi în jur și o altă Românie.
   Se vede treaba însă că poți face un lucru bine și foarte bine, iar la altul să nu te pricepi. Eu l-am cunoscut și îl citesc cu interes pe dl. Andrei Cornea, un autor serios și responsabil, de cele mai multe ori. De astă dată însă mi se pare și mie că a dat-o în bară, poate pentru că, necunoscând liceenii – ci, mai mult, liicenii -, a căutat să se apropie de ei prin metode persuasive inadecvate. Este ceea ce se întâmplă, din păcate, cu mulți autori seduși de mirajul succesului de marketing. Ar trebui priceput în mediile intelectuale că și pentru marketing se cere o calificare serioasă, nu doar pentru filosofie. Procedând diletant și inadecvat, s-a compromis o intenție rezonabilă: aceea de a atrage tinerii într-o competiție întemeiată pe lectură și cunoaștere, aducătoare de premii.
   Cred că dl. Gulea procedează corect, aducând critic în discuție faptele. Cred și că asemenea „fluierături în biserică” se cer publicate și cunoscute. S-ar putea ca ele să ajute și Humanitas-ului, dincolo de pierderile colaterale pe care, momentan, le presupun. Este sigur însă că a le discuta face parte din agenda zilei, unde marea găselniță a reformei în educație a fost, parcă, în ce fel să scapi mai iute de pensionabili și cum să confuzionezi părinții cu introducerea anului pregătitor…
   Vă mulțumesc pentru comentariu,

   O.P.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: