Către europarlamentarii români: elena.basescu@europarl.europa.eu ; theodordumitru.stolojan@europarl.europa.eu; monica.macovei@europarl.europa.eu; traian.ungureanu@europarl.europa.eu; cristiandan.preda@europarl.europa.eu; marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu; iosif.matula@europarl.europa.eu; sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu; petru.luhan@europarl.europa.eu; rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu; oana.antonescu@europarl.europa.eu; adrian.severin@europarl.europa.eu ; rovana.plumb@europarl.europa.eu; ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu; silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu; dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu; corina.cretu@europarl.europa.eu;
victor.bostinaru@europarl.europa.eu; georgesabin.cutas@europarl.europa.eu; catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu; ioan.enciu@europarl.europa.eu; norica.nicolai@europarl.europa.eu; adinaioana.valean@europarl.europa.eu; renate.weber@europarl.europa.eu; cristiansilviu.busoi@europarl.europa.eu;
tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu; george.becali@europarl.europa.eu; laszlo.tokes@europarl.europa.eu; iuliu.winkler@europarl.europa.eu; csaba.sogor@europarl.europa.eu; vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu;
Domnilor și Doamne mandatați/ mandatate să reprezentați România în Parlamentul European,
Prin prezenta vă informez, în calitate de cetățean al României și în calitate de cetățean al Uniunii Europene, de opțiunea mea în legătură cu Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
Acest tratat, va avea ca efect distrugerea dreptului meu și al concetățenilor mei români și europeni de a accesa liber și nestingherit Internetul și de a schimba fără opreliști – altele decât cele de natură etică – informații și opinii.
Menționez că sunt, de asemenea, împotriva deciziei Consiliului Uniunii Europene din 28 septembrie 2008 care susține acest proiect.
Dreptuul meu la libera exprimare precum și celelalte drepturi fundamentale de natură umană și cetățenească vor fi puternic restrânse și, dacă ACTA va fi adoptată de Parlamentul European, chiar și drepturile dumneavoastră, din punct de vedere politic și social, vor putea fi încălcate din cauza acestui Tratat.
– ISP-urile (furnizorii de servicii internet) vor fi responsabili din punct de vedere legal pentru ceea ce fac utilizatorii lor pe Internet,
obligați să acționeze ca o veritabilă Securitate Comunistă (după modelul sistemului de cenzură comunist din China)
– Medicamente generice care ar putea salva vieți ar putea fi interzise.
– Interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viaţa privată şi alte drepturi fundamentale.
– Prevederile din versiunea finală a Acordului, al căror înţeles nu va fi clarificat înainte de ratificarea ACTA, sunt vagi şi riscă să fie interpretate în moduri care ar putea permite incriminarea unui număr mare de cetăţeni, pentru delicte triviale.
Modalitatea în care s-a realizat negocierea Acordului îl privează de credibilitate democratică şi de claritate juridică.
Dacă va fi ratificat, Acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării.
Deși văd necesară apărarea drepturilor de autor, nu pot fi de acord cu posibilitatea încălcării drepturilor fundamentale și libertatile cetățenești ale cetățenilor români și europeni, așa cum sunt ele stabilite de Tratatul de la Lisabona, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Tratatele Uniunii Europene și Constituția României.
Având în vedere asta și faptul că probabil doriți să participați și la următoarele alegeri pentru Parlamentul European, vă solicit expres să nu susțineti acest proiect de Tratat. În caz contrar, nu doar că nu voi vota numele Dvs. la proximele alegeri, ci îmi rezerv dreptul de a protesta în oricare dintre modurile constituționale împotriva deciziei Dvs. referitoare la ACTA. Adaug că voi face tot posibilul pentru a atrage atenția asupra modului în care ați contribuit la anihilarea dreptului la liberă exprimare în Uniunea Europeană, militând activ împotriva oricăruia/ oricăreia dintre Dvs. care aduce un asemenea atac la demnitatea omului și cetățeanului din UE.
Cu speranța că acest lucru nu se va întâmpla,
Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican,
Univ. Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,
membru al Consiliului Național al Uniunii Scriitorilor din România,
jurnalist
Alături de mine și-au exprimat poziționări similare – le transcriu în ordinea sosirii – și:
Alexandru PECICAN (regizor, scriitor și plastician);
LASZLO Alexandru (profesor dr., critic literar și polemist)
Livia COROI (profesor dr., istoric)
Lista semnăturilor rămâne deschisă!
***
Consecințe ale aplicării ACTA
Companiile private sau chiar persoane private vor putea, cu ajutorul furnizorului de internet și pe baza unei simple suspiciuni sau plângeri ce vizează faptul că utilizatorul de internet descarcă materiale protejate de drepturi de autor să:
– închidă site-uri de internet suspectate că oferă conținut protejat de drepturi de autor sau link-uri către alte situri cu astfel de conținut;
– monitorizeze activitatea tuturor pe internet (să verifice un istoric al siturilor accesate și al descărcărilor) în scopul prevenirii sau identificării unor fapte ce privesc conținut protejat;
– vă încalce intimitatea și dreptul la viață personală prin monitorizarea conținutului e-mailurilor sau mesajelor de messenger, al descărcărilor pe care le-ați realizat, pentru a verifica dacă ați trimis sau primit conținut ilegal sau link-uri către vreun conținut ilegal. Vor putea accesa astfel și datele bancare.
– vă verifice telefonul mobil, laptopul, sau stick-ul tot pe baza unei simple reclamații sau suspiciuni, la aeroport sau în gări, în scopul găsirii de fișiere „piratate”.
– folosească informațiile pe care le vor obține de pe urma spionării așa-zis legale (și perfect etice) a utilizatorilor de internet în scop comercial.
– vă oblige la plata unor amenzi usturătoare sau chiar să vă trimită la închisoare, ca pedeapsă exemplară, în cazul în care ați comis teribila crimă de a descărca o melodie de pe internet.
Toate acestea se vor realiza:
– pe baza unei simple suspiciuni sau plângeri, și fără niciun fel de explicații;
– fără mandat judecătoresc;
– fără să fiți informat(ă), în prealabil, că sunteți cercetat(ă) și lipsindu-vă astfel de dreptul de a vă apăra.
– călcând în picioare drepturile fundamentale ale omului, în scopul protejării privilegiilor unei categorii despre care s-au spus multe lucruri ce tind să se adeverească.
Vezi textul ACTA: http://www.minind.ro/acta/ACTA_ro_01022012.pdf
Vezi cum poți protesta împotriva adoptării ACTA de către europarlamentarii români (tot acolo și lista celor care au/ nu au votat Acta): http://www.salvatiinternetul.info/
E binevenit acest protest impotriva ACTA. Subscriu si eu la el.
Draga Alex,
Cred că ar fi de impact ca tu însuți, în calitate de om de cultură, posesor de blog propriu, și om de atitudine să postezi o epistolă de protest pe blogul propriu. Desigur însă că, dacă socotești mai oportun, pot pune semnătura ta alături de a mea, fără probleme.
Mulțuesc de feed-back.
Chiar te rog sa pui si semnatura mea, dar sub a ta, nu alaturi 🙂
Internetul, este un oraş cu prieteni, cu care conversezi, expoziţii, concerte, biblioteci, magazine, cinematografe, este apoi, foarte important, forumul modern, ce se trage din cel roman, spaţiu de dispute, de schimb de idei, şi nu poate fi filtrat, vom găsi escroci, oferte de femei, ca la colţ de stradă, capcane de orice fel, religioase, literare, filozofice, este extrem de asemănător cu cel în care locuim în cele trei dimensiuni. Să nu uităm însă: ca legile la roboţii lui Asimov, oraşul de pe internet este numai o prelungire confortabilă a oraşului nostru, cea mai elegantă, uşoară şi plăcută cale către, vorba aceea, ce-ţi pofteşte inima. Ce-i totuşi înspăimântător la oraşul de pe ecran: nu există în el uitare. Fiecare dintre noi poate fi dublat, la o adică – asta se întrevede – de o ureche asemănătoare unei divinităţi care îţi citeşte gândurile internetiene şi ţi le depozitează fără frica de-a nu mai avea spaţii de memorie. Este ca şi cum, mie, ca scriitor, mi se pun la dispoziţie toate rafturile goale din clădirea Bibliotecii Judeţene din Mărăşti, construită special pentru un singur individ, să o umple cu cărţile pe care le scrie. Atât de disproporţionată poate fi securitatea electronică faţă de un om obişnuit.
Cam așa ar sta treaba, dragă Luciene, într-o lectură ingenuă și binevoitoare. Chestiunea este că lucrurile sunt mai degrabă ca și cum ți s-ar pune la dispoziție toate rafturile alea ca să le furnizezi material pentru a te cunoaște și a te specula mai bine. În plus, bonusul e că, oricât de mult ai umple din spațiul de pe rafturi, cineva anonim ți-ar scoate – fără să te întrebe – din când în când, cu totul imprevizibil, câte o proză sau câte o carte, ducnd-o în întunericul fără fund și lipsindu-te de potențialii cititori. Bașca faptul că, rămânând acolo ca să scrii asiduu, tot ce vrei și ce nu vrei, te-ai trezi, fără să-ți fi pus măcar problema, arestat în încăperea pasămite luminoasă și bine aerisită, rămânând sechestrat acolo la voia cuiva pe care nu-l vezi și nu-l știi.
Decât așa, mă lipsesc de facilitățile cu pricina…
N-am vrut să-mi duc gândul mai departe, acolo ajungeam, ” mă lipsesc de facilităţile cu pricina”…Eu, aş putea, dar generaţiile mai actuale, să le zic, crescute odată cu calculatorul?… Până la urmă, controlorii vor rămâne cu buzele umflate, prevăd naşterea unor republici ale libertăţii, pe internet, nu-mi pot imagina tehnic, cum, dar spaţiul virtual, har Domnului, nu se termină, ca suprafaţa pământului.
Eu unde pot sa-mi trec semnatura?
Si ca mine, ar fi atat de multi intreresati sa o faca!
Vă mulțumesc mult pentru că luați atitudine și mai ales pentru că acționați, din păcate încă prea puțini oameni îndrăznesc să acționeze și să își exprime sentimentele public.
Cei mai mulți și-au pierdut speranța, din păcate, că mai pot schimba ceva lăsând „inamicul„ să își facă de cap.
Ghid despre cum se poate acționa împotriva ACTA + Petiția românilor împotriva ACTA: http://www.salvatiinternetul.info/