HUMANIST: Principii constituționale ale statului de drept

Lista principiilor constituționale necesare unui Stat modern (versiunea 1.1):

1.Principiul democrației efective: averea totală personală a fiecărui cetățean e limitată superior la o mărime egală cu o viață de salarii medii pe economie.

2.Principiul democrației autentice: finanțarea campaniilor electorale ale partidelor politice are loc exclusiv prin cotizația fixă anuală a membrilor proprii (nu prin donații, nu prin finanțare de Stat)

3.Principiul suveranității: Statul nu poate angaja datorii decât de la propriii cetățeni și doar prin intermediul variației temporare a taxelor, aprobate prin referendum.

4.Principiul venitului de bază necondiționat: orice rezident legal în România primește un venit minim necondiționat, al cărui cuantum e estimat științific și stabilit prin lege, anual.

5.Principiul delimitării tipurilor de proprietate: proprietatea privată e strict delimitată de cea publică, delimitarea lor și fluxurile dintre ele e monitorizabilă continuu de către public.

6.Principiul serviciilor publice: educația și sănătatea sunt servicii obligatorii, publice, plătite din taxe.

7.Principiul cunoașterii: cercetarea publică e un serviciu public și aparține domeniului public. Rezultatele cercetării sunt accesibile permanent și comprehensiv publicului fără costuri suplimentare.

8.Principiul comunicării: Infrastructura Internet e un serviciu public egal accesibil oricărui cetățean pt. comunicare.

9.Principiul ecologic: dispozitivele care consumă resurse ne-reînnoibile vor fi etichetate ca atare și vor fi înlocuite sau interzise cât de repede permite știința/tehnica.

10.Principiul autoadministrării: deciziile politico-adminstrative vor fi continuu monitorizabile de către public, cu un mecanism universal de votare funcțional astfel încât fiecare cetățean să poată reacționa la sau propune efectiv soluții la probleme publice.

11.Principiul colaborării: în orice activitate colectivă conceptul de angajare se înlocuiește cu conceptul de colaborare. La sfîrșitul contractului de colaborare fiecare semnatar deține o proporție din rezultate conform acordului unanim de la începutul colaborării.

Text preluat din comentariul lui Humanist pe situl criticatac postarea lui Horia PĂTRAȘCUApel către elite

http://www.criticatac.ro/13564/apel-catre-elite/

Reclame
Published in: on 19 ianuarie 2012 at 9:44 pm  Comments (2)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2012/01/19/humanist-principii-constitutionale-ale-statului-de-drept/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Uneori, prinşi să astupăm găurile din corabia statului, care abia se mai ţine la suprafaţă, uităm de Utopie, marea, radicala Utopie. Ce se propune aici, pare rezonabil, funcţional, nici o stridenţă. Cu averea personală este o problemă. Şi dacă eu aduc de la un mare medic, autorizat, că sufăr de sindromul Nulfăraban, şi că mă simt om întreg, deplin, numai dacă am o avere de cel puţin 100 milioane de euro? Sunt atâtea cazuri în tara noastră! Cu aceşti bolnavi ce facem?

  2. Dragă Lucian,

    Ce bine ilustrezi tu zisa că, după ce legislatorul și politologul își încheie treaba, vine scriitorul, aruncă o vorbă și treaba se cere luată de la capăt… Comentariul tău îmi pare că aduce în prim plan, pe lângă chestiunea despre care vorbești, forța – reală, nu simbolică – a imaginării și imaginației.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: