Cărțile mele (42): BOKIA

 Ovidiu PECICAN

 BOKIA.

 București, Ed. Tracus Arte, 2011, 260 p.

 coperta: Alexandru PECICAN

 prefață: Ion Bogdan LEFTER

Lansarea romanului la Târgul de Carte bucureștean va avea loc sâmbătă 26 noiembrie 2011, orele 13. Va vorbi criticul Ion Bogdan LEFTER.

Socotește-te invitat(ă) de pe acum!

Radiografiată fără cruţare, umanitatea „bokiotă” etalează un triumf al decadenţei, al ticăloşiei, al depravării. După ce-şi ia avînt în primele secvenţe, autorul şarjează din ce în ce mai dezinvolt şi mai caustic. Politica locală e demagogică şi coruptă, munca e dispreţuită, afacerile sînt forme de jaf, relaţii umane sînt pervertite, toată lumea încercînd din răsputeri să profite de toată lumea. (…) … Totul stropit cu umor din belşug: caracterologic, după cum s-a dedus; de situaţie, fiecare personaj fiind prins în posturi eminamente caraghioase, rezumate rapid, deopotrivă cu sadism auctorial şi cu un zîmbet tandru-concesiv; de limbaj, pe multiple planuri, de la cel onomastic şi toponimic la permanentele distorsiuni şi jocuri de cuvinte, traduceri sau doar transcrieri fonetice glumeţe din alte limbi, parafraze parodice şi cîte şi mai cîte, cu explorarea uneori minuţioasă a anumitor straturi lexicale, cu precădere cele conexe tematic şi etic, în nota de răspăr comic a cărţii. (…) Ovidiu Pecican e extensiv, fluvial, are plăcerea povestirii deviate şi ramificate, în limbaj colorat, mucalit, ceea ce face necesară şi trimiterea la descendenţa din Creangă.

Ion Bogdan LEFTER

http://www.agentiadecarte.ro/2012/01/%e2%80%9cbokia%e2%80%9d-de-ovidiu-pecican/

http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/Tribuna_p.8-9.pdf

 

 fotografie de Mariana GORCZYCA 

„… virulent-satiricul şi ultra-parodicul „Bokia” al lui Ovidiu Pecican (Tracus Arte), primul experiment de gen dezvoltat la noi în serial pe un blog (al revistei clujene „Tribuna”). (Ion Bogdan LEFTER, „Ce nu vor spune bilanțurile literare/ editoriale ale anului 2011”, în Cultura, 13 ianuarie 2012)

 http://www.gofree.ro/2012/03/29/bokia-a-prozatorului-ovidiu-pecican-lansare-de-carte/

http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/bokia-roman-semnat-de-ovidiu-pecican-lansat-la-book-corner–87323.html

foto de la lansare de Diana Câmpean: http://jdd.ro/2012/03/29/lansare-de-carte-bokia-de-ovidiu-pecican/diana-campean-ovidiu-pecican-bokia/

http://reteaualiterara.ning.com/photo/lansare-volum-bokia-autor-prof-univ-dr-ovidiu-pecican

 

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/11/19/cartile-mele-41-bokia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 comentariiLasă un comentariu

 1. Felicitări! Sunt sigură că este o carte foarte interesantă și prilejuiește o lectură pe nerăsuflate. Mă gândesc însă la copertă… Aceeași Mărie cu altă pălărie?

 2. Mulțumesc! Coperta surprinde excelent graba și superficialitatea cu care s-a dat în patrie cu bidineaua peste roșul comunist, mascându-l în culorile Europei. Nu-i la fel, dar e cam tot așa… Știi și tu foarte bine.

 3. Felicitări și succes la lansare!

 4. […] Ovidiu Pecican anunţă apariţia volumului său Bokia, la Editura Tracus Arte, precum şi lansarea ce se va organiza la […]

 5. Îți doresc succes! Aștept cu nerăbdare și curiozitate să citesc cartea.

  Coperta e grozavă… Se vede că la noi nu se schimbă nimic… decât culoarea…

 6. Ei?! Cum a fost?

 7. Felicitari. O alternativă excelentă la romanele de dragoste pe care am fost acuzată pe nedrept că le-aș citi la anticariat 😉 Prietenul dvs. a fost deosebit de amabil în a-mi arăta coperta ei. M-a făcut curioasă. 🙂 O zi plină de minuni să aveți…

  • Vă mulțumesc. Acum, dacă tot ați văzut coperta, vă mai spun că puteți citi tot volumul în serial, pe blogul revistei TRIBUNA, unde l-am publicat între februarie și noiembrie anul trecut. Acolo multe dintre episoade sunt și ilustrate excelent de vărul meu Alexandru. Lectură plăcută.

   Romanele de dragoste și mie îmi plac. La anticariat e, într-adevăr, mai ieftin și ambianța e mai romantică. 🙂

   Cu respect,

   O.P.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: