Călăreț valah: o imagine prelucrată după Abraham de Bruyn (originalul din 1581)

 Tot mai mult crește valoarea documentară a siturilor internet, pe măsură ce acestea se înmulțesc și se îmbogățesc, lună după lună și an după an. O cercetare – chiar sumară – a spațiului virtual cu ajutorul motoarelor de căutare prilejuiește, nu o dată, interesante descoperiri.

 Iată un exemplu recent, alături de cele ce pot fi regăsite în forma altor postări pe prezentul blog. Imaginea unui călăreț valah – deci muntean, dar din Țara Românească -, desenată după planșa 111 din monumentala lucrare  ‘Zolnierz Polski,’ vol 1 (Polish Soldier/ Ostași poloni) de colonelul Bronislaw Gembarzewski. Autorul polonez a desenat doi războinici munteni după lucrarea din 1581 a lui Abraham de Bruyn.

La rândul lui, desenatorul contemporan cu noi, Dario T.W., a reprodus calul și unele elemente de harnașament după planșa A, numită Eques Walachus, dar a preluat îmbrăcămintea din desenul al doilea, B, al aceluiași de Bruyn, intitulat Militis ex Walachia vestitus (cavaler/ ostaș îmbrăcat după moda valahă).

 

http://dariocaballeros.blogspot.com/2010/07/eques-walachus-wallachian-knight-second.html

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/10/21/calaret-valah-o-imagine-prelucrata-dupa-abraham-de-bruyn-originalul-din-1581/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: