
Created in 1920, by George IV, The Royal Society of Literature has as its goal „to excite literary talent and reward literary merit.” Among its Fellows are the Nobel laureates, Nadine Gordimer, Gunther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, V.S. Naipaul, as well as Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro, George Steiner.
Norman Manea is the first Romanian writer to be honored by the prestigious English institution.
Dacă mă gândesc bine, niciodată literatura română nu a cunoscut asemenea înalte recunoașteri ale valorii sale ca odată cu decernarea premiului Nobel Herthei, iar acum, cu primirea lui Norman Manea în rândul prestigioasei Societăți Regale de Literatură, alături de multe dintre cele mai reprezentative figuri ale scrisului universal actual.
Vorbesc, desigur, despre doi scriitori născuți în România, educați în România, care și-au publicat primele cărți în această țară. Nici unul dintre ei nu a socotit de cuviință ca, odată cu plecarea în exil, să se dezică de locul lor de origine, după cum nici unul nu a crezut oportun ca, odată cu faima internațională dobândită, să uite cu totul România.
Iată motive substanțiale pentru ca, în asemenea ceasuri privilegiate, scriitorii și publicul român – beneficiarii unor serii de opere din cei doi scriitori – să stea alături de cei care, într-un fel sau altul, le aduc nesperatele jerbe de bucurie.
Cu puțin timp înainte, ziarele și revistele noastre vuiau pe seama faptului că o scriitoare bănățeană stabilită în Germania răspândea din brilianța recunoașterii dobândite din partea comitelului Academiei suedeze și asupra noastră, a celorlalți.
Astăzi onoarea pe care o aduce Norman Manea poporului român și literelor sale este una directă, căci scriitorul nu a făcut niciodată uitată apartenența lui la literatura și cultura noastră.
Îndată ce mi-a parvenit vestea, l-am rugat pe cunoscutul autor primit în rândul membrilor Societății Regale de Literatură din Marea Britanie să comenteze, oricât de succint, pentru cititorii blogului, evenimentul. Am făcut-o formulându-mi cererea în engleză, ca omagiu pentru cultura care știe să întâmpine atât de generos performanța și calitatea literară.
Răspunsul l-am primit în aceeași limbă, aproape îndată, neechivoc, ceea ce îmi permite să îl transcriu aici, exact așa cum a venit:
The message to Romanian readers is implied already by the fact that I am a Romanian writer, that’s whom the Brits decide to have among them, a Romanian .
Sent via BlackBerry by AT&T
Sent via BlackBerry by AT&T
Felicitări, Norman Manea! Și mulțumiri pentru că, după atâtea vești umilitoare care ne parvin, nouă, românilor, din destule colțuri ale lumii – ca și de acasă – ne oferi privilegiul de a îndrepta puțin spatele și de a privi cu încredere înainte…
foto: Amalia LUMEI
O clipă, fără îndoială, fastă pentru literatura română, pentru România! Mă alătur felicitărilor meritate adresate d-lui Norman Manea.
Dar îl felicit și pe Ovidiu Pecican pentru iuțeala de gând, receptat și transmis, în această cu adevărat Zi Sacră în „Grădina Maicii Domnului”!
Dragă Vasile,
Ceea ce am susținut și cu alte prilejuri – acum, când au trecut 21 de ani de la evenimentele din 1989 și, deci, când putem compara clar epoca noastră cu epoca interbelică – este că trăim, din punct de vedere cultural un moment mult mai bun decât cel din vremea democrațiilor și dictaturilor burgheze. Iată un exemplu grăitor: notorietatea și recunoașterea contemporanilor noștri Norman Manea și Hertha Mueller o depășește cu mult pe cea a lui Panait Istrati și Iorga (dintre cei afirmați internațional pe atunci). Și e mai mare sau măcar deplin compatibilă cu cea a generației Eliade, Cioran, Ionesco, în vremea postbelică.
Dar despre toate acestea ar merita scris mai pe larg și mai argumentat. Libertatea și democrația dau, în cele din urmă, roade…
Cu infinita bucurie citesc aceasta minunata veste care ma face mandra ca sunt romanca. Dupa atatea palme pe care ni le tragem zilnic prin comportamentul „alor nostri”, iata, un scriitor nascut in Romania este recunoscut si onorat in acest fel. Felicitari din tot sufletul ! Multumim mult stimate domnule Norman Manea pentru demnitatea pe care ne-o recladiti scriind. Si aceasta uriasa stire mi-a fost trimisa pe mail de prietena mea draga I.S. din Israel a carei inima, si dupa 30 de ani de la plecarea din tara bate romaneste desi in tara ei de adoptie e razboi. Multumesc July.