ANIVERSARE: Elena CESAR von SACHSE: Ziua Leului

Ziua de 28 iulie este, în calendarul acestui blog, Ziua Leului (deci a Leoaicei). O aniversare ca aceasta nu poate trece neobservată, mai cu seamă când Leoaica s-a convertit, de la o vreme, în cel mai vestit bucătar-povestitor al toposului de față. Nu va trece mult până când un prim volum de povestiri-rețete va putea fi înmânat unei edituri dornice de răsfățuri narative și culinare.

Deocamdată, cel care scrie are privilegiul de a scoate la iveală două documente fotografice din arhivele imaginarului scriitoarei Elena Cesar von Sachse, vorbind despre trecuturi trăite sau/și alternative, de utopiile ficțiunii și de realitățile subiectivității atotstăpânitoare.

O ipostază posibilă, din vremea tensiunilor altui continent între Nord și Sud; o reconstituire ipotetică, pătrunsă însă de spiritul acelor vremuri…

Și un portret de grup din periferia anilor 60, probă de neorealism italian la Carpați și pe Mureș, acut în prezentul pe care îl iscă și nostalgic precum orice privire a viitorului asupra Cartierului de Vest dintr-un odinioară personalizat.

… Și, pentru a veni în prezentul etern, indestructibil și continuu, să o urmăm, cu voia voastră, prieteni, pe autoare în lumea fanteziei artistice unde muza nu adoarme și nu se preschimbă niciodată: un profil de monedă, împreună cu o modă care nu a venit încă deși va mai trecut pe aici, și o prezență contextualizată într-un concurs internațional de coafură, unde divele aduc o incredibilă savoare și o aromă de San Remo (Elena la dreapta).

Minunate monade din care proza, poezia, vibrația cresc fără ezitare, neîncetat, regenerându-se de la sine… În mod cu totul misterios – ori, cel puțin, inexplicabil, imaginile ajung să se instaleze princiar în conștiința privitorului, crescând și dobândind în amintire reliefuri epice.

Probabil frumusețea are un singur chip și mereu pe acesta îl modelează lumina interioară. Bine întreținută, ea arde nestinsă și își transmite puterea chiar și dincolo de convențiile pixelilor. Zic dar numai atât:

La mulți ani, prietenei tuturor copiilor, mari și mici!

Published in: on 28 iulie 2011 at 9:44 pm  Comments (8)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/07/28/aniversare-elena-cesar-von-sachse-ziua-leului/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 comentariiLasă un comentariu

 1. @ Buna ziua, domnule Pecican!
  Va scriu cu urmatoarea rugaminte: o prietena a mea, nemtoaica, traducatoare, e interesata de adresa de mail a dlui Tilinca sau de pdf-ul la traducerea dumisale din Heidegger.O puteti ajuta cumva?
  Cu multe multumiri,
  mariana codrut
  PS Imi puteti raspunde pe blogul meu, daca va e mai usor.

 2. Frumoasa Leoaica este de fapt Fecioara( 27 august). La multi ani! Si la multe…bucate gustoase si aratoase!

  • Excelent punctat. Așa e, după zodiile astrologiei. După cele temperamentale și ale voinței, ale viziunii despre lume și ale caracterului, jur că e leoaică. 🙂

 3. Draga Ovidiu, mi-ai făcut o surpriză extraordinară. Tot am așteptat un semn din partea ta… nu știam că, de fapt, tu îmi pregătești o surpriză pe blogul tău. Cuvintele tale mi-au mers la suflet.

  Ziua mea de naștere este 28.07.1947… Leoaică, ascendent Leoaică… care, pe lângă temperament leonin, are o fire romantică și visătoare… cam greu de crezut…

  • Vezi de ce nu e bine să nu consulți blogul zilnic? La mulți ani din partea mea și a cititorilor tăi!

  • Acum ce-i de facut? La multi ani Leoaicei! Romantica si visatoare…s-ar potrivi mai degraba Fecioarei( Salcie in horoscopul arboricol).

 4. … Pun pariu că nimeni nu te recunoaște în „PICIUL” cel haios din fotografie… erai un scump și un drag, și atunci, și acum…

  • Piciul s-a schimbat un pic în ultimii 45 de ani… Hahaha! Mare șmecher mai e Timpul Și jucăuș din cale afară…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: