AMEDEO (1): Ceva

 

CITITOR, DIN CÂND ÎN CÂND, al acestui blog, ziaristul de vocație care este amicul Tiberiu Fărcaș îmi reproșează că nu dau la iveală aici, mai deloc, texte vizând actualitatea politică sau culturală. Invitându-l pe el să susțină de câte ori are chef o asemenea rubrică – fără succes, de altfel, deocamdată, fiindcă nu întrezărește, din câte spune, nici un motiv pentru a-și lăsa propriul blog și a contribui la altul -, mă gândesc că solicitarea lui nu va fi fiind de complezență.

La urma urmei, de ce nu? Opiniile pe care le public de mai mulți ani – odinioară în Ziua de Cluj, mai recent, de câțiva ani, în România Liberă (ediția națională și singura) – nu țin locul celor care ar vertebra oarecum aparițiile de pe blog și nici nu scutesc autorul de alte tipuri de însemnări cu relevanță în actualitate.

Iată deci că, începând chiar de acum, notez câte ceva din faptele, spusele, fenomenele din proximitatea noastră menite să jaloneze niște atitudini și, de ce nu, o conduită civică, intelectuală și personală a celui care scrie.

Inaugurez, deci, o nouă rubrică – intitulată Amedeo, după modelul unei colecții propuse, înainte de marele tsunami al crizei actuale, editurii timișorene Bastion, acceptate ca atare, onorate prin primul mănunchi de proiecte și, ulterior, dispărute în planul ficțiunii ideale –, convins de impactul pe care cultura alternativă ca spațiu de expresie îl poate avea într-un sistem în care instituțiile culturale au devenit nefuncționale sau confiscă instrumentele comunității pentru a așeza pe agendă idei și proiecte unilaterale, depășite ori vag orientate. Voi exprima aici idei, opinii, proiecte și critici în nume personal, cu speranța că ele vor interesa.

 

Sigla Amedeo este creația lui Alexandru Pecican

Published in: on 28 iunie 2011 at 8:32 am  Comments (2)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/06/28/amedeo-1-ceva/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Felicitari că ai apreciat ce ți-am zis la Vărzărie (știți, noi mai mâncăm și pe acolo). Îmi dau acceptul la propunerea ta privind recenzarea, o dată pe lună, a unei cărți. O voi face strict jurnalistic, în registrul informației culturale, și mai puțin în stilul criticilor literari, ținem legătura să vedem ce și cum!
  Și… acum să îți citim textele tale interesante! Dă-i drumul!

  • Dragă Tibi,

   Mă bucur mult de promisiunea ta. Nici nu cred că rostul unui blog este să publice textele criticii literare așa cum se desfășoară ele în rubricile revistelor de cultură și literatură. Alte mijloace solicită alte abordări și chiar alte mesaje. (Nu zicea Marshal McLuhan că „Mediul este masajul”?).
   Îți sugerez să precizezi în care dintre săptămânile fiecărei luni vrei să publici textul pentru a avea un minim de ritmicitate. Mai departe, vom vedea cum ne putem organiza.

   Cu prietenie,

   Ovidiu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: