Document: SCRISORI BOIEREŞTI DIN MOLDOVA SEC. AL XVII-LEA (15)

Text fără dată, în limba română, cu alfabet chirilic, grafie cu cerneală neagră, litere mari și egale, cu rândurile egale , pe pergament: Datare aproximativă: primele două decenii ale sec. al XVII-lea.

Provenienţă: Arhiva Turanu, fond documente familiale Moşoniu – Apăvăloaie

Preacinstitei surori a mé Măruca, a vel logofătului Ilie soaţă,

Îți scrie Vasilie, frate al tău bun, sănătate și numai bine! Ci m-am prilejit grabnic, cum m-ai îndemnat, a lua urma lui Iliuță al nostru, spre a curma suferire de neștiință ce juruiești. Dară dintru început s-au bulucit sămne cum că n-am ce întrebare de domniia lui, fiind tainic și iute trimăs de însuși vodă la triabă. Iar unde îi triabă a voievodului teamă de pierdere a capului vine pentru oricare ar întreba mai mult.

Io totuși nu mă las, ci mă bate gândul că vei fi fost știind ceva de la Ilie, pe când au plecat de la curtea voastră, ci m-ai vrut scăpa de ibovnica mé Stăncuța, care nu mă mai rabdă nice să suflu de poftitoare ce-i. Iar io, cum știi, nu poci zâce nu, că-i fomee plină dă frânsețe și știe desmierda că l-ar scoate den minte și pe Iona cel hăpăit dă chit.

Amu mărg mai departe, că se poate să dau de Ilie al tău și să-i cad cumva într-agiutoriu, macar că mai bun mă arăt de gură și scrisoare decât la iatagan. Dară nu-i vorbă, când cade țara la primejdiie, o gură face cândva mai ceva ca dzeace iatagane.

Te-oi înștiința cum vine ceva asupră-mi, să aflu or să nu, ca să stei tu în linește, dară…

Vasâlică, den lunca Siretiului, la un popas lângă cal și burdușelul cu Cotnărel

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 13 Iunie 2011 at 6:13 pm  Comments (2)  
Tags: , , , , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/06/13/document-scrisori-boieresti-din-moldova-sec-al-xvii-lea-15/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Din nou, o superbă scrisoare. Din care vedem: 1.cum și domnitorii aveau „servicii secrete”: „fiind tainic și iute trimăs de însuși vodă la triabă. Iar unde îi triabă a voievodului teamă de pierdere a capului vine pentru oricare ar întreba mai mult.” 2. se adeverește întărit că apetitul erotic al femeii moldave e foarte puternic: „ibovnica mé Stăncuța, care nu mă mai rabdă nice să suflu de poftitoare ce-i. Iar io, cum știi, nu poci zâce nu, că-i fomee plină dă frânsețe și știe desmierda că l-ar scoate den minte și pe Iona cel hăpăit dă chit.” 3. proverbiala „viteză” de reacție moldavă: „m-am prilejit grabnic” dar… „la un popas lângă cal și burdușelul cu Cotnărel”!
    Al dracu’ Văsălică!

  2. Dragă boier Gogea,

    Vezi cu ce probleme se confruntau strămoșii noștri? Invazia care i-a răsfirat pe cuprinsul moldav era floare la pălărie față de celelalte provocări (domnie, Stăncuța, burdușel Cotnari). Asta ne dă mari speranțe și pentru acum, când cu criza asta atât de mult descântată, nu crezi?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: