INTERMEZZO HEIDEGGERIAN: DIALOG ÎNTRE BLOGOSOF ȘI DL. VON HACH

De atâta seriozitate filosofică i se poate apleca oricui. Luca Pițu, auto-intitulatul magistru din Cajvana, ne învață că într-un dialog – mai apropiat ca formulă de cele puse în pagină de corifeii Școlii Ardelene decât de genul cultivat de Platon – lucrurile cu miez dobândesc și vivacitate. Dedic, deci, rândurile dialogului ce urmează fidelilor care nu doar urmăresc avatarii dialogului în marginea filosofiei lui Heidegger și a prefacerilor acesteia în româna actuală, ci și contribuie fertil la reușita discuției, prin comentariile lor aplicate și pline de miez la postările subsemnatului. (O.P.)

 

Deodată, la o intersecție a spațiului virtual, dl. Von Hach dă nas în nas cu dl. Blogosof. O politețe înverșunată îi determină pe amândoi cei atinși de anumite Gestimmtheiten să se salute, intrând pentru o clipă în faptul de… oprire (Aufhören). Ambilor li se înfățișează – ca posibilitate (sau möglichkeit) – putința de a se pune în lumină (aufweisen) și în evidență (aufzeigen), precum  și cele de a fi întreg (Ganzseinkönnen) și de a fi sine (Selbstseinkönnen); complexitate, așadar, pe toată linia, dar și eventualitatea unei autenticități ontologice.

Blogosof: – Bună ziua, domnule Von Hach!

Von Hach: – Gutu-te-n tag, herr Blogosof!

Blogosof: – Ce mai faceți?

Von Hach: – Sunt în situația pierderii oricărui loc stabil, situându-mă sub imperiul unei Aufenthaltslosigkeit.

Blogosof: – Înțeleg, dar… la drept vorbind.. nu prea pricep ce ziceți.

Von Hach: – Pentru că vă lipsește experiența prăbușirii, a lui Absturz.

Blogosof: – Într-adevăr, mă simt destul de bine așa cum sunt. Dvs. nu?

Von Hach: – Ba da, ba da, cum să nu? Mă uit însă la dvs. dinspre Vorsicht, cu un pic de Nachsicht, intermediind prezentizarea dvs. (Gegenwärtigen) și prezentificarea dvs. (Gegenwärtigung) într-o privire-ambientală (Umsicht) ca scoatere din ascundere a privirii-de-ansamblu (Übersicht).

Blogosof: – Aha!… E limpede, ce mai…

Von Hach: – Nu-i așa? Richtig!

Blogosof: – Și vă iese?

Von Hach: – Mai am o mică problemă cu reveria (Nachhängen)-ul rânduirii-unui-spațiu (Einräumen) în care gegenwärtigen-ul dvs., Herr Blogosof, să treacă dinspre Unentschlossenheit (starea de nehotărâre), prin Unverborgenheit (starea de neascundere), către Gelichtetheit (starea de luminare).

Blogosof: – Mă rog, fie cum ziceți. Autoritatea și erudiția dvs. sunt o garanție că spuneți lucruri cu miez, adânci. Păcat că nu prea le pricep, fiind în germană.

Von Hach: – Germană? Nici vorbă, sunt cuvinte (Wörter) foarte la îndemână, care situează precis discursul (Rede), în limba română, pe care o iubim deopotrivă.

Blogosof: – Credeți?

Von Hach: – Pot certifica un anume Sosein fără ezitare, herr Blogosof.

Blogosof: – Interesant. Să ne luăm, atunci, rămas bun, nu înainte însă de a vă invita să îmi precizați cărui fapt datorez numele cu care mă apelați, Herr Von Hach, acela de „Blogosof”.

Von Hach: – Păi, fiindcă iubirea dvs. de înțelepciune se manifestă pe blog.

Blogosof: – Aveți dreptate și de astă dată, domnule Von Hach. Ceea ce ne desparte, măcar la nivelul vocabularului curent, este diferența dintre blogosofie și… blegosofie. Mult noroc!

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/03/13/intermezzo-heideggerian-dialog-intre-blogosof-si-dl-von-hach/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Zâua bună, domnu blogosof.
  Iertare dă lipsă, da am fo dus la munca câmpului. Noroc că blogoslovenia voastră n-o pierdut vremea şi-o mai tras o tabletă. Dă când am citit-o, tăt stau şi mă gândesc: Atâta consumaţie de talent şi erudiţiune numa ca să-mi trageţi o sudalmă? D-apăi io ştiam cine sunteţi. Ce-o să spună însă ăia de nu vă cunosc? Mai ales blogofanii şi blogofanele dumneavoastre.
  Venind amu la miezu tabletei, blogosof, domnişor dragă, nu însamnă ce vreţi să însămne, după cum vă vine la blogoree. Că doară n-am scris blogofilosof. Blogosof însamnă un blogăr care face pă înţăleptu sau care să dă înţălept: dăştept şi atoateştiutor. Aşe cum să vede, nu prea sunteţi iubitor dă înţălepciune, ci înşelător cu înţălepciunea. Amu i-adevărat că poţi să iubeşti şi să înşeli în acelaşi timp pă cineva, după cum poţi să furi la cântar tocmai pentru că iubeşti cântăritul.
  Carevasăzică, cuvântul blogosof vine prin replică la filosof. Adică nu unu care iubeşte înţălepciunea, ci unu care o blogeşte pe tanti Sofia. Din păcate, nu pă alese, ci cam cu cine să nimereşte.
  No nu-i bai, că rămâne cum ne-am înţăles,
  Ovid von Cherecheş
  nobil opincar de Coloşvar

  • Im Deutsch, bitte! Ich verstehe nicht was îndrugatzi dvs.! Hahaha!

   Rămâneți. Cum am stabilit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: