Saveur & Savoir: Ovidiu PECICAN: Revoluție

 

Toată lumea mănâncă și nu e totuna ce, când și cum. Din vremuri foarte vechi lucrurile stau cam așa. Mai departe însă ele se complică și iau o întorsătură foarte personală.

Prima mare revoltă a vieții este atunci când refuzi să mai mănânci ceea ce ți se dă, luând hotărârea ca de aici înainte să faci ce socotești că e mai bine.

Nimic frivol într-o asemenea decizie. De felul cum te hrănești depind multe, începând cu starea de bine și mulțumire, dar mergând până la sănătate.

Ieșirea din rutina mâncatului rămânând indiferent la „ce vine” e una dintre marile cotituri ale vieții fiecăruia. Se poate întâmpla devreme sau târziu, dar numai atunci când decizia de a te interesa îndeaproape de masa pe care urmează să o consumi faci primul pas spre un stil propriu de viață; când începe să îți pese cu adevărat cine ești, ce ești și cum poți fi cel mai bine tu însuți.

În lumina acestui fapt, întrebarea cu privire la „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?” începe să însemne altceva decât de obicei. Sunt unii care iau oul proaspăt ca atare, sorbindu-l printr-un orificiu, în picioare, cu ochii închiși. Alții, ca englezii, au făcut din șunca cu ouă – punându-le alături roșii fierte și mâncare de fasole uscată – o flamură națională, așa-numitul full English breakfast. În traducere liberă asta ar însemna „mic dejun tipic englezesc”. Între improvizația naturistă, venind din vremuri arhaice, dar practicată încă pentru virtuțile ei curative în materie de coarde vocale, și varianta barocă, somptuoasă, din care britanicii au făcut un mod propriu de raportare la lume și un chip sățios de a-ți pregăti ziua de muncă versiunile la îndemână sunt infinite. S-ar putea scrie un tratat numai despre gătirea ouălor, dar nu de specializare și erudiție este vorba aici.

Care este modul în care oul te definește pe tine? Cum îl gătești tu atunci când vine vorba despre propriile preferințe? Singurul răspuns neomologabil este „nu știu, nu m-am gândit la asta”.

Published in: on 9 februarie 2011 at 8:06 am  Lasă un comentariu  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/02/09/saveur-savoir-ovidiu-pecican-revolutie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: