ENIKO VINCZE: Dezbaterea „rom” versus „țigan”

În continuarea dezbaterilor publice pe tema discriminării rasiale din România semnalez apariția pe situl Critic Atac a textului cu titlul de mai sus semnat de prof. univ. dr. Vincze Eniko, de la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai.

Vincze Eniko este profesor de antropologie şi studii de gen la Universitatea Babes-Bolyai cu publicaţii despre politici identitare, naţionalism, feminism, etnicitate şi gen, excluziune socială şi discriminare multiplă, intersecţionalitate, femei rome. Dedicată unor cercetări activiste, este implicată în activitatea mai multor organizații civice pentru romi din România.

http://www.criticatac.ro/4434/dezbaterea-%e2%80%9erom-versus-tigan%e2%80%9d/

În curând voi începe să postez unul dintre rapoartele Fundației Desire, fondată și condusă de distinsa universitară, pe tema situației romilor din România.

Primele două numere din revista Nevi Sara Kali. Roma Women’s Journal. Revista Femeilor Rome. Romane Ӡuvleanqe Ӡurnalo:

http://www.femrom.ro/nevikali-2009.html#2000

http://www.femrom.ro/infopub/2010/Nevi%20Sara%20Kali-nr2.pdf

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/02/03/eniko-vincze-dezbaterea-%e2%80%9erom%e2%80%9d-versus-%e2%80%9etigan%e2%80%9d/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

 1. Dă clic pentru a accesa 01_Introducere.pdf

  Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Acest domn Andreescu spune că și… Vasile Dâncu e extremist!

  Clase întregi sociale, Biserica e batjocorită, și noi stăm și acceptăm. O asociație studențească nevinovată e catalogată extremista… ASCOR.

  Ba mai mult, îi și chemăm în emisiuni, și le luăm interviuri!

  • Stimate domn,

   Față de ideile exprimate în cărți întregi, cu argumente, cea mai bună formă de critică este să se contra-argumenteze în alte cărți, din aproape în aproape,prin idei și fapte contrarii. Simplele impresii subiective, inflamate, pot fi înțelese, dar nu țin loc de argumente. În plus, într-o țară liberă fiecare are dreptul să exprime – în limitele respectului față de celălalt, față de lege și față de morală (dacă nu cumva cer prea mult) – propriile sale opinii, oricât de supărătoare ar părea ele altuia.

 2. Dă clic pentru a accesa IntregulVolum.pdf

  Domnul Andreescu, după ce a călcat în picioare poporul român (nu pe câțiva exaltați), prin Biserică, nu mai merită titlul de domn.

  Dacă eram prin anii 50, el era același Stalin cu fustă din România, sau Nicolschi, că are și fizionomia…

 3. Tehnic vorbind, nu cred că poți călca un popor întreg în picioare nici dacă trimiți asupra lui armata rusă sau, și mai și, pe cea chineză. Și știți de ce? Pentru că un popor nu însumează doar generația momentan în viață. Metafora e cam nepotrivită, deci. Cât despre referirea la fizionomia celui care nu vă place, e și mai neplăcut că o faceți, fiindcă e lucru știut că nu ne naștem suficient de frumoși pentru a le plăcea tuturor, nici unul dintre noi. Vă puteați rezuma la a vă exprima dezacordul față de ideile respectivului autor…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: