DEMOLAREA CULTURII PRIN CENTRALIZARE (2): … Și la SIGHET!

„În şedinţa din decembrie trecut  a CL Sighet, a fost prezentat un proiect de hotărâre întocmit de un serviciu de specialitate al Primăriei în care se propunea desfiinţarea  celor 4 instituţii de cultură finanţate din bugetul local şi comasarea lor în cadrul unei Direcţii de cultură şi comunicare. Consilierii locali, după o dezbatere furtunoasă,  au fost şi pro şi contra. Eu, din start am demonstrat pe puncte că proiectul este greşit abordat, motiv pentru care, cu majoritate de voturi, proiectul a fost respins şi  amânat pentru o rediscutare. Deja proiectul l-am analizat  la nivelul celor 4 importante  instituţii de cultură vizate, urmând ca în aceste zile să-l discutăm şi în Comisiile  de specialitate ale CL”.

Fragmentul de mai sus provine dintr-o declarație publică a domnului Ioan Tivadar, şeful Comisiei de Cultură din Consiliul Local Sighet.

Tot înainte, băieți! Demolarea instituțiilor de cultură se extinde cu repeziciune… (O.P.)

 

Reacții imediate:

Vasile Muste , poet, directorul Casei Municipale de Cultură din Sighet : „A desfiinţa înseamnă a suprima fiinţa. Cui îi este îngăduit să desfiinţeze identităţi? De 43 de ani Ansamblul Folcloric MARA al Casei de Cultură (unul dintre cele mai mari, mai longevive şi laureate ansambluri de amatori din câte au existat şi există în România) care a reprezentat Maramureşul şi România pe aproape toate meridianele lumii, va fi suprimat odată cu Casa de Cultură. Un imens prestigiu poate fi anulat printr-o singură ridicare a câtorva mâini”.

Echim Vancea, poet, directorul Bibliotecii Municipale”Laurenţiu Ulici” din Sighet: „… Știe cineva cât se câştigă şi cât se pierde prin această comasare instituţională? Nu cred. Şi asta din pricină că, înainte de orice, ar trebui făcut un studiu de piaţă. Cum este cu putinţă ceea ce se vrea? Simplu. Plângerilor noastre ni se pun în faţă siderala muzică a crizei economice. A lipsei de resurse financiare. Instituţiile de cultură sighetene trăiesc, în aceste zile, cu neliniştea zilei de mâine” în cioante!”

Mihai Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului din Sighet:„…  instituţiile de cultură care au dat şi dau prestanţă oraşului, trebuie să-şi păstreze identitatea. Dacă ele îşi vor pierde personalitatea juridică, drumul până la autodizolvare este scurt. Când vrei să scapi de o instituţie sau de o persoană care conduce acea instituţie, nu-i dai bani. Este o tehnică veche în România”.

Eugenia Godja, primarul municipiului Sighet: „Noi, executivul, am  vorbit de unificarea instituţiilor de cultură cu păstrarea identităţii  şi activităţii fiecăreia şi reorganizarea sistemului financiar-contabil din aceste instituţii. Anume, înfiinţarea unui centru financiar care să gândească repartiţia echilibrată a resurselor insuficiente  şi găsirea modalităţilor prin care, pe lângă ce poate oferi administraţia locală să se găsească resurse colaterale, extrabugetare, fie pe proiecte, fie  pe alte activităţi. (…) nu am vrut să desfiinţăm instituţiile de cultură, ci să centralizăm problemele financiar -contabile într-un singur serviciu comun pentru cele 4 instituţii vizate. Mai mult, din 2011, nu mai avem noi voie să stabilim fondul de salarii, care va fi stabilit direct de la minister. În această situaţie, un centru financiar comun trebuie să gândească la toate soluţiile prin care să poată menţine instituţiile în stare de a funcţiona.

Citește mai mult aici:

http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=13149:ancheta-numai-oamenii-fr-cultur-ar-putea-suprima-cultura-la-sighetu-marmaiei&catid=37:cultura&Itemid=133

Published in: on 27 ianuarie 2011 at 5:57 pm  Comments (2)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/01/27/demolarea-culturii-prin-centralizare-2-si-la-sighet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. De ce totul să fie centralizat și adunat de capitală în detrimentul celor din provincie?… În felul acesta „adio” muzee, case de cultură, activități culturale… Totul va deveni o „apă și-un pământ”, adică se vor degrada și cu timpul vor deveni ruine… Iar cei mari și tari vor prospera… RUȘINE!

  2. Nu au bani, trebuie să reducă posturile (dar nu de la ei) și mai e și clientela proprie pe care nu mai au cu ce să o satureș deci au nevoie de restructurări, pensionări, concedieri, însă mai ales de CONTROL propriu asupra culturii. Destul de simplu, nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: