CRISTIAN CHEŞUŢ: Râsul te pune pe gânduri

 N-AŞ PUTEA SPUNE cu destulă precizie în ce fel vorbesc minţii şi sufletului meu imaginile satirice – nu caricaturi, ci mai degrabă desene alegorice cu iz de parabole, într-o tradiţie care începe demult, dar îi include şi pe Sebastian Brandt sau Francesco Goya y Lucientes y Fuendetodos – cu care plasticianul Cristian Cheşuţ a însoţit paginile umoristului Cornel Udrea dintr-un recent volum de proze scurte.

La prima vedere, am desprins din stilul osmotic care le aşază într-o alcătuire organică, elemente de ilustraţie zodiacală, de prin calendarele populare de odinioară, o linie plastică pe care mi-o amintesc din copilăria înţesată de lecturi din cărţile ilustrate de Val Munteanu, şi nu în ultimul rând, imagini şi elemente componistice care mi-l evocă pe neîntrecutul desenator al lui Svejk, bravul soldat din războiul mondial, graficianul ceh Josef Lada.

Alienările lumii pe care o propune aici Cheşuţ sunt, cumva, prietenoase, bucolice, vin din imediat. Doar logica, nu şi componentele, se răstoarnă. Funcţionalitatea unor mecanisme şi trasee se intersează, se contorsionează după modelul ludic şi copilăresc al unui montagne russe.

Sigur, orice reinterpretare a lumii este, în felul ei, o „lume pe dos”. Dar cea izvorâtă din imaginaţia combinatorie a lui Cristian Cheşuţ emană un parfum care aminteşte de proza lui Bohumil Hrabal, recomandându-se, într-un fel, ca o viziune central-europeană.

Câte-o sugestie din universul lui Jean Eiffel întâlneşte etichete din recuzita pop art, împingând receptorul critic fără imaginaţie, dar informat, să califice totul drept un product al spiritului postmodern. Nu m-aş grăbi, totuşi, pe această cale, din motivul simplu că imaginile lui Cheşuţ au coerenţă şi eleganţă, spiritul lor fiind altul decât cel anticăresc, de depozit hollywoodian pentru recuzită, care pare să marcheze modernitatea târzie.

În cazul graficianului clujean osmoza sugerează o coerenţă ce vine de dincolo de tradiţia decifrării raţionale, dar care nu este mai puţin puternică prin aceasta. Lucrurile şi fiinţele din cadru coexistă nu numai armonic, ci şi în virtutea unui mod de a fi pe care eşti invitat să îl accepţi ca pe un dat, dacă nu eşti în stare să îl descifrezi. 

Aici şi metafizicul se mulţumeşte să se exprime printr-o altă aranjare şi utilitate a lucrurilor şi fiinţelor în lume, nerefuzându-se nimic pe motivul caracterului derizoriu sau inadecvat. Transcendenţa se converteşte în cotidian, iar cotidianul rucă – pe o claviatură burlescă – înspre metafizic. Formula este înrudită cu funcţionarea îngerilor prin coteţele prozei scurte marqueziene, dar nu este simplă găselniţă, ci are ca referinţă erudită convingerea istoricului religiilor care a fost Mircea Eliade că, de la o vreme, sacrul se revelează cratofanic, în convenţiile acestei lumi.

Să fac şi o mărturisire: îmi place, în parabolele „cheşuţiene” şi abilitatea de a îmbina ludicul extrem cu o sobrietate şi seriozitate profesionistă a tratării. În lucrările acestui autor improvizaţiile dobândesc un aer de „trebuia să…” aproape bizantin, deşi – ciudat mai e omul! – aglutinarea detaliilor aminteşte barocul.

Nici umorul negru nu îi stă rău lui Cheşuţ, deşi cruzimea lui intrinsecă te duce cu gândul la îndrăznelile din grafica socială a lui Georg Grosz, din perioada crizei economice. Coincidenţă sau nu, artistul român traversează, şi el, ca noi toţi, o altă criză, drept care resursele i se oferă de la sine.

Până la urmă, ceea ce contează, este faptul că în faţa graficii sarcastic-blajine a lui Cristian Cheşuţ te simţi în siguranţă. Cheia ei funcţionează ireproşabil, râsul stârnit de ea aduce a nechezat şi… te pune pe gânduri…

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2011/01/02/cristian-chesut-rasul-te-pune-pe-ganduri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: