15 ANI FĂRĂ (ȘI DUPĂ) CORNELIU COPOSU

Pe 11 noiembrie 2010 s-au împlinit 15 ani de la dispariţia lui Corneliu Coposu. Mâine, 13 noiembrie a.c.,  va avea loc o slujbă de comemorare la Biserica Sfânta Tereza şi o rugăciune la mormântul Seniorului. Preşedintele Emil Constantinescu, care nu se află în ţară în acest moment, transmite următorul mesaj:
 
 

Corneliu Coposu este personalitatea care a marcat în mod decisiv ieșirea României din dictatură. În primele luni de după Revoluție, românii s-au întâlnit brusc cu o altfel de lume decât cea obișnuită până atunci: persecutații și expropriații epocii comuniste, dar mai ales personalitățile care luptaseră împotriva dictaturii comuniste. Niciuna dintre aceste figuri emblematice nu a egalat însă aliajul unic de clarviziune politică și de rigoare etică pe care Corneliu Coposu l-a dăruit atunci patriei sale abia eliberate și compatrioților săi, încă prea puțin încrezători într-o lume a cărei speranță însăși le fusese interzisă până atunci.

Corneliu Coposu a înțeles înaintea tuturor care sunt adevăratele priorități ale României și le-a consacrat întreaga lui forță și energie. S-a devotat construcției democratice, restaurării politicului ca spațiu al libertății și demnității persoanei umane, și reconstrucției morale a națiunii. Fără clarviziunea politică a lui Coposu, fără dârzenia lui perseverentă, în România nu s-ar fi construit niciodată o opoziție democratică, capabilă să propună românilor un nou proiect de modernizare, de integrare europeană și euro-atlantică. Fără imaginea de neuitat a acestei voințe neclintite, care accepta cu demnitate și politețe dialogul, dar care refuza fără șovăire orice compromis, e prea puțin probabil că s-ar fi constituit în 1990 și în anii imediat următori o adevărată opoziție democratică în România. Coposu și partidul pe care l-a re-creat și condus, PNȚCD, au jucat un rol decisiv în eșecul programului de subvertire a pluripartidismului. Fără fermitatea liderului PNȚCD, ispitele unei participări strict simbolice și decorative a partidelor istorice la spectacolul unei puteri efectiv exercitate de FSN nu ar fi putut să fie evitate.

 

De o calmă intransigență, Coposu a încarnat în asemenea măsură ideea de rezistență anti-comunistă încât avea să devină foarte repede un simbol pentru noi și inamicul public nr. 1 pentru adversari. A asumat această condiție cu seninătate și ne-a oferit cu o imensă generozitate modelul adevăratului om politic, cel care slujește Cetatea fără a-și închipui măcar o clipă că s-ar putea sluji de ea. Am avut un model, și, dacă nu-i urmăm pilda, e doar vina noastră. 

 

Emil Constantinescu

Published in: on 12 noiembrie 2010 at 8:47 pm  Comments (2)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2010/11/12/15-ani-fara-%c8%99i-dupa-corneliu-coposu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Să nu-l uităm nici o clipă pe Senior! După Revoluţia din Decembrie 1989, cred că două mari personalităţi ale istoriei noastre contemporane au mobilizat la un nivel maximal mentalul colectiv al românilor, reconfigurînd (vai, nu în măsura necesară şi suficientă, căci tot împotriva lor s-au mobilizat şi toate reziduurile, cele mai toxice, ale sistemului criminal totalitar comunist) conştiinţa publică pe temeiuri profund morale: Corneliu Coposu şi Majestatea Sa, Regele Mihai I.

  2. Mărturisesc, dragă Vasile, că am, în privința ambilor, îndoielile mele. Referitor la rege, le-am expus nu doar odată, în diferite articole. Mai recent am trimis redacției VERSO un răspuns la un articol recent publicat în această revistă de istoricul Neagu Djuvara. Nu reiau aici, pentru că textul va putea fi consultat curând pe situl publicației. Cât privește profilul moral al lui Corneliu Coposu, am unele nedumeriri și aici, știut fiind că vechii deținuți politici, precum Seniorul, nu puteau scăpa oricum de asiduitățile Securității comuniste. Mă aștept deci, ca și în cazul lui Adrian Marino, cel puțin, la dezvăluiri incendiare, ce vor ieși la suprafață atunci când forțele politice manipulative interesate de așa ceva vor socoti că a sosit momentul. Dacă acest lucru nu s-a petrecut încă este, cred, numai pentru că atât Coposu, cât și PNȚCD au murit, fiecare în felul său…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: