CE ADUCE NOU TRATATUL DE LA LISABONA
studii de europenistică
Sergiu Gherghina, George Jiglău, Ovidiu Pecican & Flore Pop (coord.)
Cluj-Napoca, Pesa Universitară Clujeană, 2010
Volumul analizează modalitatea în care se modifică relaţiile externe ale Uniunii – fiind, de altfel, prima dată când putem vorbi cu adevărat de o politică externă comună a Uniunii Europene -, dar şi felul în care noul tratat influenţează existenţa Uniunii la nivel de identitate. Capitolele cărţii cuprind ample analize ale schimbărilor introduse prin Tratatul de la Lisabona la nivel politic şi instituţional. Astfel, este un instrument util pentru profesorii care predau cursuri legate de UE şi de organizaţiile internaţionale în general, pentru studenţi, dar şi pentru funcţionari ai statului implicaţi în relaţia cu UE, care se pot familiariza cu perspective şi interpretări noi ale unor aspecte tehnice, precum şi pentru cititorii care îşi doresc pur şi simplu să capete mai multe informaţii despre UE.
„Ce aduce nou Tratatul de la Lisabona” (fara semnul interogatiei, pare chiar o afirmatie dupa care ar urma o enumerare) este un titlu incitant. Dar multa lume este in stare de „alerta” in legatura cu „ce este deja vechi” in acest Tratat. Are deja „un trecut” acest Tratat?
Dragă Vasile,
Când 27 de state încheie un tratat, vechiul pare terenul ferm al tuturor desfășurărilor dezirabile, așa încât semnăturile celor angajați prin asumarea tratatului respectiv nu fac decât să parafeze un teren cât mai temeinic de acțiune comună. Pentru noi ca români însă, pariul e să accedem chiar la acest teren ferm, de care ne țin deoparte încă nu numai moștenirile comuniste, ci și diletantismele oamenilor zilei. Interesant este, cum sugerezi deja, că și vechiul, și noul din tratat sunt deja susceptibile de modificări masive, în contextul în care anterior crizei economice anumite probleme nici nu păreau să se pună. Uite cum ce e mai zdravăn cedează unde n-ai crede, iar profilarea unui alt viitor decât cel prognozat ne obligă deja să ne gândim și la al treilea volum de comentarii.