FESZT LASZLO: Grafica la maximum (Luzeul de Artă, Cluj)

 Există tentaţii, precum cele din grafica lui Feszto Laszlo, artistul clujean, care nu pot fi trădate. Ele conduc către punerea lumii în cheia ce armonizează linia şi culoarea, trimiţând spre o radiografiere subiectivă a formelor realului şi, în acelaşi timp, către descoperirea hărţilor propriei sensibilităţi. Este o cale regală, un drum cotit care înaintează drept prin pădurea virgină a tentaţiilor şi efectelor, ghidându-se după steaua propriilor viziuni. Probabil că alt drum decât acvesta nici nu există pentru cel care vrea să ajungă la limanul descoperirii de sine sau la acela al dezvăluirii lumii dindărătul şi dinaintea sinelui.

 Astfel stând lucrurile, expoziţia unui artist precum Feszt Laszlo se dovedeşte un prilej nesperat de interogaţii şi ecouri, de prospectări şi evaluări pe cât de personalizate, pe atât de înzestrate cu o adresabilitate rară. O vizită în ambinţa unde artistul îşi expune, fără trufie, haltele din parcursul pe care l-a descris şi continuă să îl descrie în lumea formelor poate însemna pentru cel chemat marele eveniment al acestei toamne clujene.

Reproduceri obţinute prin bunăvoinţa domnului Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca

Published in: on 14 octombrie 2010 at 4:40 pm  Comments (1)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2010/10/14/feszt-laszlo-grafica-la-maximum-luzeul-de-arta-cluj/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Maestrul Feszt Laszlo, unul dintre intemeietorii invatamintului superior de arta din Cluj (a creat din nimic sectia de gravura) binemerita din partea, nu numai a zecilor sau sutelor de ucenici care ia-au trecut „prin mina”, dar si a noastra, a „publicului” tot respectul si pretuirea care se cuvin unui mare artist.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: