RENCONTRES DE CLUJ 2010: Cultură şi dezvoltare locală

Locul şi rolul culturii în dezvoltarea locală 

  
In contextul dezvoltării locale, rolul culturii este unul transvers, structurant, deci prezent în toate aspectele care contribuie la dezvoltarea unei comunităţi.
Dacă în mod tradiţional considerăm că domeniile asociate conceptului sunt artele şi patrimoniul construit, acum cultura cunoaste o extindere de conţinut, contribuind din ce in ce mai mult la dezvoltarea economică, generând activităţi diverse, care creează noi bunuri şi servicii, şi, implicit, noi locuri de muncă, directe sau derivate. 


In contextul economic actual industriile ’’creativităţii’’ deţin un loc din ce în ce mai important, oportunităţile creându-se în domenii precum: arhitectură, publicitate, editare, televiziune, internet, modă, imagini digitale… 

Cultura reinventeaza funcţionalitatea spaţiilor, cum se întâmplă în cazul clădirilor industriale abandonate.

De asemenea, reprezintă una dintre pârghiile procesului de integrare sociala a persoanelor sau comunităţilor în dificultate. 


Contribuie la dezvoltarea personală, îmbunătăţind competenţele. 
Insă înainte de toate, cultura reprezintă un element determinant al calităţii vietii unei comunităţi. Din acest punct de vedere este o componentă esenţială, cel mai adesea subestimată, a atractivităţii unui teritoriu, nu numai din punct de vedere turistic, dar şi al atragerii de investiţii, şi, în mod evident, al celor care trăiesc şi evoluează zilnic în acel spaţiu. 
In concluzie, investiţia în cultură este una rentabilă: preocuparea şi susţinerea din partea autorităţilor locale şi a altor decidenţi pot genera efecte multiple şi în mod evident benefice pentru comunitate. 

Acest colocviu privilegiază schimburile de (bune) practici şi experienţe, prin intermediul studiilor de caz, şi a exemplelor concrete din Franţa, Belgia, Ungaria şi România. Işi propune să crească gradul de conştientizare în rândul aleşilor locali şi a altor decidenţi privind necesitatea de a dezvolta politici culturale în beneficiul comunităţilor pe care le reprezintă. Poate crea oportunitatea de a iniţia proiecte structurante. In fine, poate constitui actul fondator al unei platforme pentru un dialog care să reunească partenerii culturali, economici şi politici din aceasta regiune a României.  

 

Anunțuri
Published in: on 7 Mai 2010 at 8:34 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2010/05/07/rencontres-de-cluj-2010-cultura-si-dezvoltare-locala/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: