CARTEA REFUZĂ SĂ MOARĂ!

Scriitorul Vasile Ernu propune atenţiei şi dezbaterii publice din România Manifestul cărţii, atrăgând atenţia asupra unor grave ameninţări la adresa culturii scrise.

Accesează link-ul: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/vasile-ernu-propune-manifestul-cartii-traim-inca-din-infrastructura-si-materia-cenusie-produsa-de-vechiul-regim-distrugind-continuu-resturile-care-au-mai-ramas-31973.html

Încă în privămava trecută, la ediţia clujeană de atunci a Târgului de Carte „Gaudeamus”, fiind invitat de către directorul Radio Cluj, dl. Florin Zaharescu, în calitate de preşedinte de onoare ale ediţiei, lansam o chemare la solidarizare înspre toţi cei care ţin la demnitatea şi supravieţuirea culturii. Ea a luat forma unui Apel pentru sprijinirea culturii scrise, îndemnându-i pe clujeni să cumpere măcar o carte de la târg, fie pentru ei, fie ca să o dăruiască. „E un gest de solidaritate cu actul de cultură, o solidaritate pentru idei, pentru spirit”, spuneam atunci, iar presa a reţinut şi a transmis mai departe mesajul.

http://new.clujeanul.ro/cultura-timp-liber/targ-de-carti-in-centrul-clujului-4120478

Apelul meu nu a rămas fără ecou, vânzările de carte triplându-se faţă de ediţia anterioară. Desigur, cauzele acestui succes trebuie căutate în mai multe direcţii, dar cred că şi îndemnul lansat cu acel prilej a însemnat ceva.

http://www.gaudeamus.ro/htmlr/cluj_2009.htm

http://clujeanul.gandul.info/cultura-timp-liber/cifra-de-vanzari-record-la-targul-de-carte-gaudeamus-2009-6-miliarde-lei-vechi-4158896

Toamna trecută, pe când mă număram deja, graţie votului colegilor mei, scriitorii clujeni, în conducerea filialei de pe Someş a Uniunii Scriitorilor din România, am chemat, din nou, stăruitor, la solidarizarea artiştilor în jurul obiectului muncii lor, propunând maratonul de lecturi publice Scriitorii în faţa crizei. Ideea a fost întâmpinată şi sprijinită fără rezerve de scritorii filialei, în frunte cu distinsa eseistă Irina Petraş, poeta Doina Cetea, poeta Marta Petreu şi mulţi alţi colegi. Iniţiată într-o vineri, în Piaţa Muzeului din Cluj, continuând în aceeaşi locaţie a doua zi dimineaţa, iar mai pe urmă printr-o sesiune de lecturi la Cafeneaua Starbucks din incinta Julius Mall, acţiunea civică a scriitorilor a beneficiat şi de participarea cu texte a unor poeţi aflaţi în străinătate, precum Andrei Zanca (Germania) şi Virgil Mihaiu (Lisabona). Foarte important este că s-a bucurat de o bună primire media, fiind întâmpinată cu bucurie de trecători, publicul prin excelenţă căruia îi fusese destinată.

Vezi linkul: http://www.tvr.ro/articol.php?id=70775

Între timp, în 6 martie 2009, şi eseista şi exegeta literară Ioana Bot, profesor la Literele clujene, împreună cu Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Judeţene Octavian Goga din Cluj şi cu alţi oameni de cultură, au pornit un ciclu de acţiuni – dezbateri publice şi seminarii/ ateliere de cercetare -, sub genericul Meseriile cărţii.

Salut emergenţa unor iniţiative cu aceeaşi ţintă şi în alte centre culturale semnificative din România. Pentru început, Bucureşti, prin acţiunea lui Vasile Ernu.

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2010/03/02/cartea-refuza-sa-moara/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

 1. pare a fi un manifest colectiv, desi e semnat doar de un autor…

  • Vasile Ernu scrie în nume propriu, dar cred că se poate ralia oricine simte la fel. Cred că avem nevoie de cât mai multe reacţii publice, fie şi numai în nume personal, la dispreţul cu care oficialităţile tratează cultura scrisă, la avalanşa de agramatism şi lipsă de anvergură în educaţie dimprejurul nostru.

   • nu, el preia unele afirmatii ale altor comiltoni de pe vox publica. pe de alta parte, sigur ca ralierea este absolut libera. nu cred insa intr-o cultura a statului, patronata de stat. ba chiar imi e putin teama de asta.
    cam asta e regretul lui ernu. s-ar putea ajunge la asa ceva dupa ce educatia, de pilda, functioneaza normal. nu fervoarea iluminista pentru carte este o prioritate, in nici un caz

   • Cred că, oricât am dori-o, statul are un rol însemnat în întreţinerea interesului pentru cultură şi al unui nivel cultural la o anumită cotă (mai joasă, medie sau înaltă, după dorinţă şi putinţă). Nu mai trăim epoca în care şcolile puterau creşte doar pe lângă mănăstiri, curţi boiereşti sau sub cireşul din curtea bisericii din sat. Din acest punct de vedere, permiteţi-mi să vă contrazic, fie şi cu întârzierea pricinuită de un program zilnic încărcat: iluminismul nu şi-a epuizat resursele. Este nevoie de intervenţia statului pentru a face părinţii să-şi trimită copiii la şcoală în loc, de pildă, să-i pună să cerşească, să îi trimită la vândut linguri de lemn şi umeraşe sau, şi mai rău, să îi antreneze pentru furat.
    Altminteri, de acord, există o dimensiune individuală, personală, alta privată etc. Însă preferabil este, cred, concertul tuturor nivelurilor şi abordărilor, tentativa de a le armoniza printr-o dinamică socială ascendentă. Or noi, ce facem? Reducem universitatea de la 4 şi 5 ani la 3 (Bologna interpretată pe româneşte sau în ton cu exigenţele transnaţionalelor, care vor mână de muncă, totuşi, calificată, dar nu şi libertate de gândire), punem taxe prohibitive, scumpim cărţile şi numim miniştri indolenţi la cultură sau le dăm bugete minuscule. Cultura se dezvoltă demn în societăţile unde capitalismul nu e sălbatic şi gregar şi unde instituţia mecenatului sau cea a operelor caritabile, de binefacere, se dezvoltă neconstrânse de presiuni exterioare, dintr-un imperativ moral. Încă nu este, din nefericire, cazul la noi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: