Micografie, deliciu culinar plebeu şi manipulare politică

Gioconda

de Cristian Rusu

micografie pe lemn

2002
Scenograf, grafician, fotograf, dar poate mai ales pictor, Cristian Rusu nu este genul de artist care să întârzie în aceeaşi formulă stilistică prea multă vreme…  Deşi şi-a propus să experimenteze cât mai multe medii artistice contemporane, Cristian Rusu trădează în lucrările sale simpatii estetice de tip clasic (Lucia Popa)

Am avut plăcerea, odinioară, să vorbesc în deschiderea expoziţiei clujene de „micografii” realizate de Cristi Rusu. Probabil că prin aceste amprentări ale lemnului cu amestecul de carne de berbec, porc şi alte ingrediente din care se prepară specialitatea balcanică a micilor sau mititeilor (de unde şi… micografie!), artistul a descoperit una dintre cele mai originale şi, în acelaşi timp, mai sud-est europene modalităţi de a face plastică. Ideea, ingenioasă în sine, dă bune rezultate, „gravând” lemnul, dar şi trimiţând ulterior la consumuri savuroase. Rezultatul este nu doar ofertant estetic, ci şi capabil să lege arta de alimentaţie, înttr-una dintre cele mai strânse şi directe relaţionări cu putinţă. Cred, în perspectiva timpului care a trecut, că, în plus, experimentul micografic al lui Cristian Rusu a revelat şi valenţe politice, căci nu trebuie uitat că, alături de sarmale, şi împreună cu berea şi ţuica, mititeii fac deliciul marilor adunări populare puse la cale pe cheltuială proprie de către partidele politice din România atunci când vor să ameţească electoratul. Potenţialul subversiv al mititeilor care manipulează voinţa cetăţenilor nu trebuie deci subestimat.

Reclame
Published in: on 24 Februarie 2010 at 1:31 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2010/02/24/micografie-deliciu-culinar-plebeu-si-manipulare-politica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: