CĂRŢILE MELE (11): Poarta leilor

Poarta leilor. Istoriografia tânără din Transilvania (1990 – 2005)

vol. I

monografie istorică de Ovidiu Pecican

Cluj-Napoca, Ed. Grinta, 2005

coperta: Alexandru Pecican

Cartea lui Ovidiu Pecican traversează „tranziţia” românească, urmărind poziţionarea istoriei şi istoricilor într-o lume cu lumini şi umbre: ea ne vorbeşte despre solidarităţi şi prietenii, scandaluri, compromisuri, împliniri şi neajunsuri. Dovedeşte un discurs lucid, bine construit din punct de vedere stilistic, accesibil lecturii, incitant. Nu se adresează doar istoricilor, care se pot privi ca-ntr-o oglindă (autorul nu este un păcală care vinde oglinzi în satul lui), ci tuturor celor frămîntaţi de interogaţii privind cultura romanească recentă. De asemenea, cartea dinamitează peceţile de la poarta istoriografiei clujene, etalând ca-ntr-un spectacol, coagularea cercetărilor asupra unor teme predilecte şi noile sugestii metodologice. Sub pana lui Ovidiu Pecican laboratorul istoricului devine transparent publicului cercetător.

 Ionuţ Costea

Cititorul are în faţă „portretul” unei generaţii de istorici aflată sub presiunea tranziţiei spre o lume pe care mulţi dintre componenţii grupului nici nu o credeau tangibilă în momentul formării lor universitare, o generaţie ce şi-a găsit în Ovidiu Pecican un inspirat şi competent exeget.

 Ovidiu Ghitta

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://ovidiupecican.wordpress.com/2010/02/14/cartile-mele-11-poarta-leilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Din pacate, in localitatea mea nu gasesc aceste carti si m-ar interesa sa le am in biblioteca si sa le rsfoiesc din cand in cand…Am urmarit putin autorul de la aparitia unui manual alternativ care a facut multa valva in presa romaneasca. Am reusit sa achizitionez”Realităţi imaginate şi ficţiuni adevărate în evul mediu românesc. Studii despre imaginarul medieval”
    Daca se poate,sunt dispus sa achizitionez si celelalte lucrari si sa achit si transportul.
    Pentrun timpul liber:
    http://antiqbooks2000.blogspot.com/
    Vizionare placuta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: